Proteste în toată țara, faţă de schimbarea legilor justiţiei
Potrivit corespondenţilor Radio România, au ieşit în stradă, în Capitală şi în alte oraşe din ţară, peste 20 de mii de oameni.
Articol de Radiojurnal, 05 Noiembrie 2017, 21:43
Proteste ample au fost organizate în această seară, ca urmare a intenţiei coaliţiei la putere de a modifica legile justiţiei.
Potrivit corespondenţilor Radio România, au ieşit în stradă, în Capitală şi în alte oraşe din ţară, peste 20 de mii de oameni. Din Bucureşti transmite Mugur Mihăiţă.
Reporter: Așa cum se anunțase pe rețelele de socializare, protestatarii s-au întâlnit în fața Guvernului. Au stat aproximativ o oră, timp în care au solicitat ca persoanele cu probleme penale să nu mai ocupe funcții ori demnități publice.
-: Nu vreau să mai îmi doresc eu să părăsesc țara. Din punctul meu de vedere, toată clasa politică românească post decembristă trebuie să plece, trebuie alții noi.
-: Ce se întâmplă în justiție? Nimic în folosul oamenilor. Legile sunt făcute în așa fel încât doar ei să profite, noi nu.
Reporter: Oamenii și-au arătat nemulțumirea și față de măsurile economice și schimbarea regulilor fiscale.
-: Talmeș-balmeș-ul ăsta fisca, trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat. Astăzi avem o lege, peste o săptămână se anulează.
-: Toți se întreabă dacă merită să mai rămână aici.
Reporter: Din Piața Victoriei, manifestanții au plecat în marș spre Ministerul Justiției și Parlament, pentru a protesta împotriva modificării legilor justiției.
-: Direct la Parlament, pentru că acolo se fac legile și nu sunt făcute cum trebuie, evident.
-: Sunt jurist de profesie. N-am ieșit niciodată în stradă, dar acum când am văzut că e în pericol statul de drept am ieșit. Să ajungi în situația să faci legi în favoarea unor dedicați este un lucru foarte grav. Apărarea justiției de către popor nu este o marotă, este dorința fiecăruia. Justiția și dreptatea sunt elementele componente ale statului de drept.
Reporter: La Piața Universității, coloana de manifestanți s-a oprit pentru a păstra un moment de reculegere și s-a intonat Imnul Național al României. Protestul s-a desfășurat pașnic și a durat aproximativ patru ore.
Realizator: La Braşov, Cluj sau Timişoara au protestat între 2000 și 3500 de persoane, la Sibiu 1500, iar la Iaşi, Brăila, Constanţa, Oradea sau Piteşti au ieşit în stradă sute de oameni, transmit corespondenţii noştri din ţară.