Proteste faţă de reprofilarea spitalelor
În judeţele Botoşani şi Suceava a început redistribuirea către alte spitale a personalului din unităţile care au rămas fără finanţare sau care sunt transformate în azile de bătrâni.
Articol de Radu Şarpe, 04 Aprilie 2011, 15:10
Situaţie incertă pentru zeci de angajaţi ai unităţilor sanitare care nu mai pot încheia contracte cu casele de asigurări; este vorba despre aproape 70 de spitale care s-ar putea totuşi transforma în cămine de bătrâni, dar ai căror angajaţi ar urma să fie redistribuiţi.
Angajaţii spitalului orăşenesc din Buftea au protestat luni în faţa unităţii. Peste circa o oră, locuitorii din satele Văii Almăjului, judeţul Caraş-Severin, au anunţat proteste faţă de transformarea în azil de bătrâni a spitalului din comuna Bozovici.
La Suceava începe de luni redistribuirea la alte unităţi a 43 dintre cei 70 de angajaţi ai Spitalului Solca.
Potrivit corespondentului Radio România Gina Poenaru, în judeţul Botoşani, unde nu mai puţin de trei spitale au rămas fără finanţare, principala problemă rămâne cea a angajaţilor TESA şi a personalului auxiliar care ar urma să intre în şomaj.
La redistribuire intră doar 40 de asistenţi medicali şi 10 medici, 14 infirmiere şi 11 îngrijitoare care au lucrat la spitalele din Darabani, Truşeşti şi Guranda, desfiinţate de la 1 aprilie.
Posturi "pentru tot personalul", susţin oficialii
Oficialii din sănătate susţin că există posturi pentru tot personalul sanitar, chiar dacă acestea sunt la zeci de km distanţă de casele solicitanţilor. Măsura nu este acceptată de toţi angajaţii vizaţi.
90 de medici ar putea fi angajaţi în unităţile medicale cu paturi şi la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Botoşani.
Alte 354 de posturi de asistenţi medicali sunt neacoperite cu personal, iar ca infirmieri se pot angaja 209 persoane.
Pentru îngrijtoare sunt disponibile 157 de posturi, iar pentru şoferi de ambulanţă 34 de posturi.
Cele mai mule posturi vacante sunt comunicate de Spitalul Judeţean Botoşani, unde sunt necesari 27 de medici, 153 de asistenţi medicali, 113 infirmiere şi 83 de îngrijitori.
La Spitalul Municipal Dorohoi sunt 22 de posturi vacante pentru medici, însă ar putea fi angajaţi şi asistenţi şi infirmieri.
"Se mută bolnavii, se redistribuie personalul medical, nu trebuie să pierdem nici un asistent medical, fiindcă la asta se lucrează acum", a declarat Cristian Roman, prefectul judeţului Botoşani.
La rândul lor, conducerile spitalelor se tem că nu vor avea fonduri pentru salarizarea personalului pe care îl va absorbi din unităţile medicale desfiinţate, în condiţiile în care legislaţia plafonează cheltuielile sanitare ale unui spital la 70% din bugetul total al unităţii, iar cele mai multe spitale sunt la limita acestui prag.