Proteste faţă de defrişările ilegale
Proteste în capitală şi în mai multe oraşe din ţară, organizate de activişti de mediu care cer oprirea defrişărilor abuzive şi o legislaţie care să protejeze pădurile.
09 Mai 2015, 18:52
Participă la proteste, la nivelul întregii ţări, 27 de ONG-uri de la noi şi din străinătate, mobilizate de Organizaţia World Wide Fund for Nature.
În Bucureşti, manifestaţia a început în Parcul Herăstrău.
Aproximativ 2.000 de persoane protestează în acest moment împotriva despăduririlor abuzive care au lăsat România în numai câţiva ani cu mai puţin de jumătate din suprafaţa împădurită pe care o avea în 1989.
Protestatarii s-au întâlnit la intrarea în Parcul Herăstrău şi au plecat în marş spre Guvernul României, unde sunt opriţi în momentul de faţă, apoi urmând să protesteze în faţa Preşedinţiei şi a Ministerului Mediului.
Protestatarii cer autorităţilor să se implice astfel încât acest fenomen să fie oprit iar pădurile care au mai rămas să fie salvate. Manifestanţii sunt de toate vârstele, în special tineri, studenţi.
Sunt şi foarte mulţi biciclişti la acest protest.
Au foarte multe pancarte, pe care scrie "Ne vrem pădurile înapoi!", "Salvaţi copacii pe care îi mai avem!", "Ne vrem verdele înapoi!" sau "Păduri pe butuci". rotestul este unul paşnic şi nu s-au înregistrat evenimente neplăcute.
La Sibiu, aproximativ 400 de oameni au participat, în această după-amiază, la un marș de protest împotriva tăierii pădurilor României, transmite corespondentul Carmen Vulcan.
Timp de două ore, protestarii au străbătut centrul istoric al orașului cu pancarte și scandând lozinci pentru salvarea pădurilor.
La Oradea, după cum transmite corespondentul Stelian Radu Cacuci, la protest au participat în jur de 120 de persoane.
Acţiunea a fost autorizată şi a avut loc sub sloganul "Împreună putem opri masacrul pădurilor!"
Protestul faţă de despăduririle abuzive este legitim - consideră preşedintele Klaus Iohannis într-un mesaj postat pe contul său de Facebook.
El mai scrie că a decis ca problema să fie pusă pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a CSAT.
Şeful statului este convins că fenomenul poate fi oprit şi, în plus, cei vinovaţi vor fi identificaţi şi traşi la răspundere.