Proteste anunţate în unităţile de învăţământ superior
Se anunţă proteste pe fondul intenţiei Ministerului Educaţiei de a reduce locurile bugetate pentru anul viitor la studii de licenţă, master şi doctorat
Articol de Radiojurnal, 14 Aprilie 2018, 02:09
Profesori şi studenţi de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca au ameninţat, ieri, cu proteste pe fondul intenţiei Ministerului Educaţiei de a reduce locurile bugetate pentru anul viitor la studii de licenţă, master şi doctorat.
Alte 7 mari instituţii de învăţământ superior sunt vizate.
Conducerea Universităţii Babeş-Bolyai estimează că va pierde aproximativ 240 de locuri bugetate şi în jur de 8 milioane de lei. Cadrele didactice iau în considerare declanşarea grevei japoneze, iar studenţii, la rândul lor, se gândesc la proteste.
Din datele oficiale rezultă că opt universităţi din ţară vor avea mai puţine locuri finanţate de stat. Între acestea, Universitatea din Bucureşti şi ASE-ul, Universitatea Babeş-Bolyai, Alexandru Ioan Cuza din Iaşi şi Universitatea de Vest din Timişoara.
Şi rectorul Universităţii din Bucureşti a criticat dur repartizarea preliminară şi a evocat posibilitatea de a o ataca în justiţie.
De cealaltă parte, Ministerul Educaţiei arată că instituţiile care au pierdut locuri nu au în portofoliu programe pentru susţinerea domeniilor prioritare de dezvoltare a României, cum ar fi bioeconomia, tehnologia informaţiilor şi a comunicaţiilor sau sănătatea. În plus, comunicatul oficial invocă derapaje ale universităţilor de la buna guvernanţă şi scrie în clar: în cadrul Universităţii din Bucureşti sunt dezvoltate mai degrabă programe pentru a crea norme pentru cele 1267 de cadre didactice titulare decât pentru a răspunde cerinţelor pieţei muncii cu privire la absolvenţi.
Pe acest fond, preşedintele Alianţei Române a Universităţilor Tehnice, Viorel Aurel Şerban, îndeamnă la echilibru şi moderaţie. El este şi rectorul Universităţii Politehnica Timişoara, care ar beneficia de o suplimentare a locurilor bugetate.