Proteste antiprezidenţiale şi antiguvernamentale, ziua a zecea
Membrii galeriilor de fotbal fac front comun şi resping acuzaţiile jandarmeriei, potrivit cărora aşa-numiţii "ultraşi" ar fi participat la incidentele violente din această săptămână din centrul Capitalei.
Articol de Ioana Dogaru, 22 Ianuarie 2012, 17:56
Ora 19.00: Peste 150 de persoane au protestat, duminică seară, în faţa Prefecturii Bistriţa-Năsăud, scandând lozinci antiguvernamentale şi antiprezidenţiale, iar unii dintre manifestanţi au dat foc unei plase portocalii, din campania electorală din 2009, pe care scria "Băsescu pentru România", potrivit Mediafax.
Ora 18.00: Proteste similare sunt organizate şi de românii din diaspora. După manifestaţiile de zilele trecute semnalate în zece ţări europene, azi mai multe grupuri de romani emigrati "si-au declarat solidaritatea cu protestele din tara" la Londra, Madrid şi Roma.
Potrivit corespondentului Radio România Actualitati in Italia, Elena Postelnicu, aproximativ 100 de români s-au adunat în jurul prânzului în faţa Ambasadei României la Roma, la iniţiativa Asociaţiei Românilor din Italia.
Ora 17.30: Corespondentul Romania Actualitati la Galati Maria Mandita transmite ca in ciuda frigului şi a ninsorii, circa 100 de gălăţeni protestează şi la această oră în faţa prefecturii.
Oamenii, care au început să se strângă în faţa Prefecturii încă de la ora 15.00, strigă mesaje antiguvernamentale şi antiprezidenţiale. Protestul se desfăşoară paşnic, astăzi fiind cea de-a 9-a zi de când se înregistrează mişcări de stradă la Galaţi.
Conform autorizaţiilor emise de Primăria municipiului Galaţi, şi mâine vor avea loc proteste, organizate de trei asociaţii de pensionari. Aceştia au decis, însă, să nu protesteze şi pe 24 ianuarie, de Ziua Unirii.
Deşi pentru Ziua Unirii, prefectul judeţului Galaţi, Paul Florea intenţionase, iniţial, să organizeze, în finalul zilei, un bal caritabil, evenimentul a fost anulat, lucru comunicat de prefectură printr-un comunicat de presă.
Ora 17.00: Membrii Asociaţiei Suporterilor Români (ASR) au declarat într-o conferinţă de presă că acuzele aduse din partea reprezentanţilor Jandarmeriei, potrivit cărora membrii unor galerii de fotbal ar fi participat la incidentele violente din Piaţa Universităţii, sunt "nişte invenţii menite să-i discrediteze".
"Acuzele la adresa noastră sunt nejustificate. Prin această acţiune dovedim că membrii unor galerii rivale pot sta la aceeaşi masă. Am decis să ne unim forţele şi mesajul nostru să se audă clar, fără violenţă", a spus Andrei Florin, membru al ASR, dar şi al Peluzei "Cătălin Hâldan", din galeria FC Dinamo.
Ora 16.30: Mai multe televiziuni incep transmisiunile in direct din Piata Universitatii din Bucuresti, unde imaginile arata oameni de diferite varste protestand impotriva actualei administratii.
Potrivit jandarmeriei, in Piata Universitatii sunt adunate cateva sute de persoane.
Multi protestatari au pancarte confectionate acasa, unele mai sofisticate, altele simple foi de hartie, pe care le agita mai ales cand camera de televiziune ajunge asupra lor.
Pe pancartele scrie, printre altele, "Va rugam sa ne scuzati, nu producem cat furati", "Sunt roman si nu sunt de vanzare", "Jos Basescu", "La multi ani, Majestate!", "Art. 16 Const. Nimeni nu e mai presus de lege", "Monarhia salveaza Romania", "Fie iarna, fie vara, pana pleci noi stam afara", "Multumim Antena 3".
Alte televiziuni, cum ar fi ProTV, au instalat in Piata Universitatii din capitala camere web prin intermediul carora protestul se poate urmari online in direct.
Ora 16.15: "Liderii opoziţiei au transmis un mesaj toxic în ţară şi în afara ţării cu privire la distrugerea sistematică a mecanismelor democratice din România", a declarat liderul europarlamentarilor PDL, Theodor Stolojan.
El e de părere că mesajul poate aduce deservicii grave României. Tot azi, preşedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu, a afirmat că liderii politici care mută lupta politică în afara României "fac o greşeală fundamentală care se va deconta în ani de zile".
In urma cu doua zile, reprezentantii opozitiei in parlamentul european au introdus pe agenda acestui for dezbaterea "situatiei politice din Romania".
Ora 16.00: Botoşănenii au protestat şi duminică însă nu în Piata Revoluţiei ci în Poligonul ACR, la târgul de maşini.
Aceştia au scris pe maşinile second hand scoase la vânzare mesaje împotriva guvernului Boc şi preşedintelui Traian Băsescu.
Oamenii sunt revoltaţi că nu îşi pot vinde autoturismele din cauza noii taxe de poluare care este de doua ori mai mare decât preţul autotursimului. Drept dovadă, spun ei, duminică nu s-a vândut nicio maşină.
"Toata lumea vinde, nimeni nu cumpăra. Asta-i România lui Băsescu!", au strigat protestatarii adunaţi în târgul auto de la marginea oraşului, transmite corespondentul România Actualităţi la Botoşani, Gina Poenaru.
Ora 15.30: Uniunea Social Liberală afirmă că PDL se dovedeşte incapabil de dialog atât cu protestatarii, cât şi cu opoziţia politică.
Potrivit unui comunicat, USL nu a cerut şi nu va cere niciodata sancţionarea României la nivelul Uniunii Europene, dar va informa instituţiile europene cu privire la gravele derapaje ale puterii de la Bucuresti.
Intervenţia de duminică a lui Theodor Stolojan este considerată de opoziţie "inoportună şi iresponsabilă".
Uniunea Social Liberală consideră că relansarea încrederii în România nu este dată de oprirea protestelor paşnice, ci de înlocuirea actualului guvern.
Ora 14.06: Preşedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu, a declarat într-o conferinţă de presă că oficialii cu competenţe în politica externă nu ar trebui să neglijeze mesajele din străinătate despre ceea ce se întâmplă în România.
Cristian Diaconescu a afirmat că, în contextul protestelor din ultimele zile şi al demersurilor opoziţiei pentru discutarea lor în Parlamentul European, reprezentanţii instituţilor cu competenţe în politica externă ar trebui sa fie cât mai elocvenţi şi cât mai prezenţi în dialogul internaţional.
Ora 13.40: Casa Regală a transmis un comunicat în care arată că românii şi-ar fi pierdut încrederea in politicieni.
In opinia Casei Regale, clasa politică având datoria să dea "răspunsurile pe care oamenii, pe drept cuvânt, le aşteaptă".
"Familia Regală ştie că tot mai mulţi români îşi exprimă cu tărie convingerile şi nemulţumirea, de mai multe zile, în oraşele ţării şi în străinătate.
"Povara cetăţenilor este din ce în ce mai apăsătoare. Clasa politică a ţării are datoria de a da răspunsurile pe care oamenii, pe drept cuvânt, le aşteapta", se arată într-un comunicat al Biroului de presă al Regelui Mihai.
Ora 13.30: Câteva zeci de persoane s-au adunat, duminică, în Piata Universităţii, unde continuă să scandeze împotriva clasei politice şi în special a preşedintelui Traian Băsescu şi a guvernului, spunând că vor veni până când cererile lor sunt rezolvate.
Manifestaţii similare se înregistrează şi în alte oraşe din ţară. În Iaşi, Botoşani, Constanţa, Reşiţa, Hunedoara şi Timişoara, protestatarii scandează lozinci împotriva actualului sistem, cer demisia guvernului şi a preşedintelui Traian Băsescu şi alegeri anticipate.
Potrivit corespondentului nostru, în Piaţa Universităţii din capitala s-au adunat şi de-o parte şi de alta a Bulevardului Nicolae Bălcescu aproape 500 de persoane, care spun că nu vor renunţa la proteste până când revendicările lor nu vor fi puse în aplicare.
Zece zile de proteste
Premierul Emil Boc, care a inspectat, sâmbătă, tronsonul de autostradă Bucureşti-Ploieşti, a afirmat că înţelege nemulţumirile românilor "şi ca prim-ministru şi ca om", dar este convins că, împreună cu colegii din guvern, a luat măsurile "necesare şi corecte".
Potrivit Mediafax, el a spus că preşedintele şi premierul şi-au sacrificat imaginea şi voturile pentru a scoate ţara din criza economică.
Primul-ministru a adăugat că dreptul paşnic la manifestare este şi va rămâne garantat în România. Întrebat dacă Jandarmeria a procedat corect, Emil Boc a spus că cel mai importat este că violenţele nu au escaladat.
Acţiunile de protest din Capitală au început vineri 13 ianuarie, la trei zile după ce Raed Arafat şi-a anunţat demisia, şi au continuat chiar şi după revenirea acestuia, marţi 17 ianuarie, în funcţia de subsecretar de stat la Ministerul Sănătăţii.
Protestele din Piaţa Universităţii au fost marcate, în 14 şi 15 ianuarie, de scene de violenţă.