Proteste ale pensionarilor militari
Câteva mii de pensionari militari au protestat în mai multe oraşe faţă de recalcularea pensiilor într-un sistem până nu demult protejat prin prevederi speciale.
24 Ianuarie 2011, 13:43
Câteva mii de pensionari militari au protestat în mai multe oraşe faţă de recalcularea pensiilor într-un sistem până nu demult protejat prin prevederi speciale.
În ţară au fost pichetate sediile prefecturilor, la Bucureşti este în desfăşurare un marş al rezerviştilor prin faţa instituţiilor considerate responsabile: guvern, Preşedinţie, Ministerele Apărării şi de Interne.
Demonstranţii vor ca toţi cei afectaţi de aplicarea ilegală, spun ei, a hotărârii de guvern 735/2010 privind recalcularea pensiilor să îşi primească pensia înteagă şi diferenţa faţă de suma primită pe luna ianuarie care poate fi considerată un avans, mai spun ei.
Vor să se accepte şi plata despăgubirilor pentru cei afectaţi psihic, se arată într-un document pe care îl vor depune acum la sediul MApN, unde a ajuns coloana, de această operaţiune ilegală şi a celor solicitate de urmaşii persoanelor decedate din acelaşi motiv.
Trebuie spus că protestatarii conform programului au părăsit Piaţa George Enescu în jurul orei 11:30, unde s-au strâns, au avut o oprire în faţa Cercului Militar, unde în dreptul drapelului arborat pe catarg şi în sunetele Imnului Naţional intonat de fanfara care însoţeşte coloana pensionarii militari au acordat onorul în poziţie de drepţi.
Marşul a continuat în acordurile cântecelor ostăşeşti, dar şi a unui marş funebru, care, în opinia lor, înseamnă declinul armatei române şi s-au deplasat acum aflându-se pe Şoseaua Panduri, cum am spus, în faţa MApN.
Au mai fost depuse petiţii la SRI şi MAI, urmează ca delegaţii să depună aceleaşi petiţii şi la sediul guvernului şi la Palatul Cotroceni pentru a protesta faţă de măsura de recalculare a pensiilor. Pe parcursul marşului sunt scandate lozinci antiguvernamentale şi antiprezidenţiale, manifestanţii urmând să se îndrepte spre Academia Militară unde în faţa acesteia pe platou vor staţiona ceva timp pentru ca după aceea manifestaţia să urmeze să se încheie.
Mircea Dogaru, preşedintele sindicaliştilor, a spus că această acţiune se vrea un semnal de protest, iar dacă nu se va ţine cont de cei 2500 de sindicalişti care au mărşăluit, conform estimărilor autrorităţilor şi jandarmeriei, pe 1 martie va fi organizată o altă acţiune de amploare în Bucureşti.
Pensionarii au protestat şi în ţară
Aproximativ 100 de persoane au manifestat în faţa mai multor prefecturi din ţară în semn de protest faţă de recalcularea pensiilor militare. S-a întâmplat la Timişoara, Oradea, Constanţa sau la Iaşi acolo unde protestul s-a suprapus cu manifestările dedicate Unirii de la 24 ianuarie 1959.
Pensionarii din armată au manifestat zgomotos la apariţia preşedintelui Traian Băsescu. Potrivit corespondentului Radio România, Raluca Daria Diaconuc, un grup de cadre militare reprezentanţii sindicatului celor aflaţi la pensie i-au spus preşedintelui Băsescu că îi reproşează lipsa de preocupare şi încălcarea drepturilor pe care ei le au.
Aceştia au cerut şi demisia preşedintelui Băsescu.
Preşedintele României nu a intrat în hora unirii şi nici nu a mers să depună coroane la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza la Biserica trei ierarhi. Ceilalţi lideri politici au discutat cu ieşenii şi au organizat conferinţe de presă.