Proteste ale patronilor și angajaților din domeniul HoReCa
Patronii și angajații din domeniul HoReCa au ieșit din nou astăzi în stradă în mai multe orașe din țară.
Articol de Radiojurnal, 16 Februarie 2021, 21:01
Reducerile de cheltuieli stârnesc deja nemulțumiri. Patronii și angajații din domeniul HoReCa au ieșit din nou astăzi în stradă în mai multe orașe din țară, nemulțumiți că ajutoarele promise de guvern nu a fost încă acordate și că în acest an nu vor fi acordate nici voucherele de vacanță.
Totodată, ei au cerut deschiderea completă a barurilor și restaurantelor. Protestul lor a durat o jumătate de oră, de la ora 12:00 la 12:30, de obicei ora de vârf pentru unitățile de alimentație publică. În București, protestul a fost organizat în Centrul Vechi, unul dintre cele mai frecventate locuri de către turiști.
'Vrem să muncim", "Vrem să muncim", "Vrem să muncim".
- Dorim să atragem atenția că guvernul și reprezentanții guvernului nu respectă legea votată chiar dânşii pe data de 30 decembrie, și ne referim la despăgubirea industriei HoReCa cu 20% din diferența cifrei de afaceri. Şi, în al doilea rând, vrem să atragem atenția că restaurantele nu mai trebuiesc închise pentru că ele nu reprezintă un potențial factor principal de infecție în această perioadă.
- Am ieșit pentru familia noastră, pentru familiile lor și vrem să știm ce se va întâmpla în următoarea perioadă de timp. Noi cerem niște măsuri concrete, să știm exact ce avem de făcut.
- Avem foarte mulți colegi care stau acasă, potențial de a-şi pierde slujba și de a nu mai avea ce să dea de mâncare, să pună pe masă. Sperăm să avem ajutor și colaborare și să ne revenim cât mai repede.
- Majoritatea suntem în şomaj tehnic. Dorim redeschiderea 100% a locaţiilor. Am ajuns la capătul puterilor.
Realizator: Ministrul economiei, Claudiu Năsui, consideră că pentru relansarea turismului în România pot folosite fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență, prin care pot fi puse la punct măsuri active de ocupare a forței de muncă.
Este nevoie însă ca oamenii care lucrează în HoReCa să aibă contracte de muncă, iar patronii să încurajeze munca declarată, a mai spus ministrul economiei.
(RS)