Proteste ale angajaţilor din muzee
Ei consideră că salarizarea nu reflectă importanţa, responsabilitatea şi complexitatea muncii lor.
Articol de Felicia Mocanu, 19 Mai 2018, 13:35
Câteva zeci de angajaţi ai muzeelor din ţară protestează în faţa Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale.
Ei consideră că salarizarea nu reflectă importanţa, responsabilitatea şi complexitatea muncii lor, iar o parte dintre ei au venituri mai mici de când se aplică legea salarizării unitare şi contribuţiile au trecut de la angajator la angajat, după cum a aflat reporterul Radio România Actualităţi, Felicia Mocanu, de la unii dintre protestatari.
Decebal Vleja: Mă numesc Decebal Vleja, sunt vicepreşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Cultură şi Mass-Media şi preşedinte al Sindicatului Muzeul Naţional de Istorie. Am venit pentru a protesta faţă de condiţiile de lucru, de salarizare, faţă de modul în care sistemul muzeal din România a fost tratat de către autorităţile competente. Colegi de-ai noştri ies la pensie cu o pensie puţin peste minimum pe economie. A doua problemă este legată de situaţia din ce în ce mai gravă în care se află patrimoniul cultural naţional.
- Sunt cercetător la Muzeul Ţăranului Român şi mi-au fost tăiaţi 250 de lei la salariu. Grilele în cercetare sunt sub pregătirea noastră şi sub experienţa noastră şi sub ceea ce facem noi într-un muzeu.
Realizator: Ministerul Culturii precizează într-un comunicat că în ultima perioadă au avut loc mai multe întâlniri cu organizaţiile sindicale şi a anunţat că se caută soluţii pentru problemele lucrătorilor din domeniu.
De altfel, ieri, Ministerul şi Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR MediaSind au semnat un acord de colaborare, în cadrul căruia sunt abordate toate problemele.