Protest spontan la ministerul de finanţe
Câteva sute de angajaţi ai ministerului de finanţe şi ai unor instituţii subordonate acestuia protestează la sediul ministerului. Ei solicită plata unor drepturi salariale restante.
13 Octombrie 2010, 14:37
Aproximativ 400 sute de angajaţi din instituţiile subordonate ministerului finanţelor publice protestează pe holurile ministerului.
Ei solicită plata sporurilor şi stimulentelor pe ultimele trei luni, care ar reprezenta o parte importantă a venitului lor.
Reprezentanţi ai salariaţilor discută la aceasta oră cu preşedintele Agenţiei naţionale de administrare fiscală (ANAF), Sorin Blejnar
Acesta a declarat la începutul întâlnirii că se va asigura ca stimulentele solicitate "să fie incluse în legea salarizării unitare a bugetarilor".
Ministrul finantelor, Gheorghe Ialomiţianu, a discutat cu protestatarii şi apoi a spus că pleacă la Palatul Victoria "pentru a vorbi pe această temă cu premierul Emil Boc".
Liderul Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici din Instituţiile de Control, Sebastian Oprescu, a declarat că "este inadmisibil ca un inspector fiscal să fie plătit cu 400 de lei lunar" şi a avertizat că este posibil ca în zilele următoare şi alţi funcţionari publici să preia exemplul celor de la finanţe.
Proteste şi în ţară
Funcţionari ai Direcţiilor generale a finanţelor publice din mai multe judeţe au întrerupt, în aceasta după amiază, spontan, lucrul, nemulţumiţi de decizia de a li se tăia stimulentele.
Potrivit corespondenţilor România Actualităţi, proteste spontane ale angajaţilor din finanţele publice se înregistrează în judeţele Suceava, Olt, Timiş, Prahova, Galaţi, Buzău şi Brăila.
Stimulentele, criticate de preşedintele Traian Băsescu
Acordarea stimulentelor pentru personalul din ministerul finanţelor publice a fost unul dintre motivele invocate de preşedintele Traian Băsescu la momentul remanierii fostului ministru al finanţelor Sebastian Vlădescu.
Sebastian Vlădescu a declarat că va acorda stimulente angajaţiilor din ministerul finanţelor până la intrarea în vigoare a legii salarizării unice, întrucât eliminarea acestor stimulente echivalează cu o reducere a veniturilor "cu aproximativ 60 la sută".
Ulterior, actualul ministru al finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a anunţat că stimulentele trebuie eliminate pentru a nu crea avantaje unor funcţionari în defavoarea altora, "mai ales într-o perioadă de criză".