Protest în Piaţa Victoriei
Nemulţumirile transportatorilor sunt legate în principal de impozitarea diurnei acordate şoferilor care lucrează în afara ţării.
Articol de Alex Lancuzov, 29 Septembrie 2021, 11:00
Sunt proteste în Piaţa Victoriei cu zeci de camioane. Trei confederaţii ale transportatorilor nu au putut fi convinse să vină la negocierile de la ministerul de resort şi şi-au trimis direct reprezentanţii în faţa Guvernului.
Nemulţumirile lor sunt legate în principal de impozitarea diurnei acordate şoferilor care lucrează în afara ţării.
Transportatorii au adus aproximativ 100 de microbuze și camioane, au umplut alveola centrală din Piața Victoriei și cer Guvernului să rezolve problema impozitării diurnei, să intervină pentru a stopa creșterea prețurilor la asigurările auto RCA și să modifice legislația sanitară pentru ca șoferii nevaccinați să nu mai intre în carantină dacă se întorc în țară din ţări cu risc epidemiologic ridicat. O aministie fiscală, cum s-a mai dat în 2015, este singura soluție pentru salvarea firmelor românești, spune Radu Dinescu, secretar general Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România.
Radu Dinescu: Acţiunea cea mai simplă ar putea să vină din partea Ministerului Finanțelor, prin ordonanță de urgență. Din păcate, Ministerul Finanțelor nu sprijină ideea de amnistie, ca minister, ci o lasă la decizia politică a Parlamentului, unde vedem că sunt destul de multe turbulențe pentru moment.
Ce efecte produce impozitarea diurnelor, mai ales retroactiv?
Radu Dinescu: Păi, ca să aveţi o idee, principalul, solicitat de ANAF, este în jur de 80-90.000 de euro, plus accesorii, sumele urcă la 150.000 de euro pentru fiecare șofer pe care l-a avut o firmă de transport în ultimii 5 ani.
Protestul este autorizat, durează până la ora 15:00; sunt și restricţii parțiale de circulație, într-o dimineață aglomerată, cu ploaie slabă în București.