Protest în faţa Ministerului Mediului organizat de Comunitatea Declic
Comunitatea Declic a cerut modificarea rapidă a legislaţiei pentru a mări suprafeţele în care nu se poate tăia pădurea.
Articol de Bogdan Isopescu, 31 August 2021, 14:10
O nouă petiţie a societăţii civile atrage atenţia Ministerului Mediului că în parcurile naţionale continuă tăierile legale, din cauza faptului că suprafeţele strict protejate ale acestora sunt subdimensionate, ajungând până la 30% din suprafaţa totală a unei astfel de arii protejate.
Comunitatea Declic a organizat în această dimineaţă un protest, în faţa sediului Ministerului Mediului, şi a cerut modificarea rapidă a legislaţiei pentru a mări suprafeţele în care nu se poate tăia pădurea, dar şi pentru a opri aceste exploatări pentru câţiva ani pe toată suprafaţa parcurilor naturale. Reporterul RRA Bogdan Isopescu are detalii.
Reporter: Protestatarii s-au postat în faţa ministerului cu trunchiuri de copaci tăiați și zgomot de drujbe, pentru a reda ceea ce se întâmplă, spre exemplu, în Parcul Național Semenic, unde în apropierea zonei strict protejate pădurea a fost rasă pentru a se construi o pârtie de schi. Coordonatorul protestului, Antonio Bumb, spune că astfel de exploatări contravin strategiei europene privind pădurile și fac ravagii în România cu acte în regulă.
Antonio Bumb: Pur simplu, dispare pădurea. Nu avem nimic împotriva pârtiilor de schi, hai să le facem, dar nu în inima unui parc național, nu la câteva sute de metri de un site UNESCO, de izvoarele Nerei. Şi exemple de acest fel există în toate parcurile naționale.
Reporter: Ministrul Mediului, Tánczos Barna, spune că săptămâna trecută a adus pe masa coaliţiei un proiect prin care crește procentul de arii strict protejate în interiorul parcurilor naționale. Problema este una strict bugetară și asta pentru că proprietarii de pădure din aceste zone protejate trebuie despăgubiţi. Ei nu vor mai putea exploata pădurea pentru venituri, deşi au cheltuieli cu paza și administrarea ei.
Tánczos Barna: Bicazul, Hăşmaş, Defileul Jiului sunt la peste 80%, şi sunt parcuri naţionale cu 64%, cu 46%, cu 34%. 34% - Semenicul. Sunt parcuri naționale unde, da, trebuie să creștem aceste procente, nu este o noutate. Noutatea este impactul bugetar.
Reporter: Reprezentanții Asociației Declic sunt nemulțumiți de răspunsul ministrului și spun că orice tergiversare aduce România mai aproape de un infringement, pentru că mii de hectare de pădure pot să cadă legal între timp.
(RS)