Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Protest antiguvernamental de zeci de mii de oameni la București și în țară

Zeci de mii de oameni din Bucureşti şi alte mari oraşe din ţară au protestat sâmbătă seară faţă de modificările aduse de Parlament, luna trecută, legilor justiţiei.

Protest antiguvernamental la Bucuresti, 20 ianuarie 2018. Foto: Maria Măndiță.

Articol de Radiojurnal, 21 Ianuarie 2018, 07:37

Zeci de mii de oameni din Bucureşti şi alte mari oraşe din ţară au protestat sâmbătă seară faţă de modificările aduse de Parlament, luna trecută, legilor justiţiei, dar şi faţă de recentele măsuri fiscale adoptate de guvern.

Manifestanţii s-au adunat mai întâi în Piaţa Universităţii din capitală, după care au plecat în marş spre Palatul Parlamentului, pe care l-au pichetat zeci de minute.

Protestatarii au strigat lozinci antiguvernamentale şi împotriva coaliţiei PSD-ALDE.

Corespondenta noastră Daniela Mănuţă a stat de vorbă cu câţiva dintre cei veniţi la protestul din București.

Reporter: Ce v-a nemulţumit? Ce v-a scos în stradă?
-: Gaşca asta de mafioţi din PSD vrea să acapareze justiţia şi am ieşit pentru a apăra justiţia şi democraţia. Credem că mafioţii ăştia nu reprezintă interesele României.
-: Ei sunt pătaţi. Tot guvernul este pătat şi pentru asta trebuie să plece. Să vină oameni curaţi, oameni care ţin cu adevărat cu democraţia europeană.
-: Nu ţin cont de atâta lume? Nu suntem manipulaţi. Pur şi simplu avem civism şi ieşim din proprie iniţiativă.

Mitingul de la Piaţa Universităţii a fost marcat şi de unele incidente care i-au determinat pe jandarmi să instaleze filtre în zonă. Câteva sute de oameni au fost blocaţi la un moment dat de jandarmi în pasajul de la Universitate şi nu au fost lăsaţi să iasă, pentru a nu perturba circulaţia. La suprafaţă, cateva zeci de persoane au forţat gardurile de protecţie şi cordonul de jandarmi, iar în final protestatarii au ajuns pe carosabil. În paralel, forţele de ordine îi legitimau pe unii protestatari şi le verificau bagajele celor care veneau pe străzile adiacente pieţei. Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache, a declarat pentru RRA că percheziţiile au urmărit să garanteze desfăşurarea în siguranţă a manifestaţiei, şi nu să oprească protestul. El a mai spus că au fost verificate doar persoanele care aveau bagaje voluminoase.

Georgian Enache: În urma acestor verificări, asupra unei persoane a fost găsit un pistol care ulterior s-a dovedit a fi unul de jucărie, care nu prezenta un pericol. Totuşi, putea crea panică în randul manifestanţilor. Asupra altei persoane a fost găsită o bată cu un lanţ, ambele persone fiind conduse la secţia de poliţie pentru verificări şi pentru a fi luate măsurile legale. De asemenea, au fost găsite mai multe obiecte periculoase aruncate: un box, un cuţit, obiecte care odată ajunse în mulţime puteau fi folosite de către cei care le deţineau provocand rănirea sau care puteau pune în pericol siguranţă persoanelor.

La protestele din capitală au venit oameni din alte orașe.

De la Galați, zeci de protestatari au plecat sîmbătă la prânz spre București cu maşinile personale sau cu autocarele. La plecare, ei au scandat "Uniţi Salvăm România" şi au spus că merg în capitală pentru a protesta împotriva modificării legilor justiţiei, dar şi împotriva altor măsuri guvernamentale, precum măsurile fiscale ce afectează angajaţii din ţară. Potrivit corespondentei noastre Maria Măndiță, gălăţenii aveau cu ei şi un banner cu scuze către premierul Japoniei care nu a fost întâmpinat cum se cuvine la recenta sa vizită în România.

Alte gălățeni au rămas să protesteze în oraș. Deşi a nins puternic şi a fost frig, aproximativ 1.000 de gălăţeni s-a adunat în faţa Prefecturii Galaţi, scandând mesaje împotriva Guvernului şi împotriva PSD-ului. Protestatarii s-au organizat, ca de obicei, pe reţelele de socializareşi au adus cu ei la protest drapele româneşti şi ale Uniunii Europene. După ce au stat peste jumătate de oră în faţa Prefecturii, protestatarii au plecat în marş, pe străzile oraşului, către Palatul de Justiţie.

Foto: Maria Măndiță.

La Timișoara, câteva mii de persoaneau participat la protestul din Piața Victoriei împotriva modificărilor la legile justiției și la codul fiscal. Protestul a fost organizat de Timisoara Civica. Participanții au adus pancarde pe care au scris " Toți pentru justiție!", steaguri dar și tobe, transmite corespondenta noastră Alina Bujancă.

Foto: Alina Bujancă.

Aproximativ 4000 de oameni (in momentul maxim al protestului) au iesit in strada la Sibiu pentru a protesta fata de modificarile aduse legilor justitiei si ca sustinere la marele protest organizat la Bucuresti. Corespondenta noastră Carmen Vulcan transmite că oamenii s-au strans in jurul orei 19 in Piata Mare, in urma mobilizarilor de retelele de socializare, si au pornit apoi in mars prin oras, pe traseul obisnuit pentru astfel de proteste: pietonala din centrul istoric-Calea Dumbravii- Bulevardul Mihai Viteazu si retur.

Pe traseu, coloanei de protestari li s-au alaturat tot mai multi oameni, iar pe bulevardul Mihai Viteazu din cel mai mare cartier al orasului, numarul lor a ajuns la aproximativ 4000.

Pe tot timpul marsului, protestarii au scandat sloganuri impotriva PSD si a coruptiei si pentru o justitie corecta: ”PSD, ciuma rosie!”, ”Hotii!”, ”DNA sa vina sa va ia!”, ”Vrem justitie, nu coruptie!”

Cateva zeci de protestari sibieni, din grupul celor care, de mai bine de o luna, protesteaza in tacere in fata sediului PSD din Sibiu, sub sloganul ”Va vedem!”, au participat la protestul de la Bucuresti.

La Cluj-Napoca, oamenii s-au strâns în centrul oraşului şi pe Bulevardul Eroilor, apoi au pornit în marş spre cartierul Mărăşti, unde li s-au alăturat alţi protestatari. Unii dintre oameni au venit cu copii mici sau cu câini. Au fost şi protestatari care au venit în cârje, precum şi nevăzători care au venit împreună cu prietenii lor, mai transmite corespondentul nostru Claudiu Pădurean.

Protestatarii au adus drapele ale României, ale UE, ale SUA, ale Transilvaniei sau ale Republicii Moldova, dar şi steaguri cu stema regală. Ei spun că s-au săturat de actuala clasă politică, iar unii au cerut restaurarea monarhiei. Care este motivul pentru care au ieșit în stradă?
-: Mi se pare inacceptabilă situaţia ca cei de la putere să-şi bată joc practic de populaţie, să nu ia în calcul deloc interesul nostru. Practic ne lasă fără perspectivă, nu avem o perspectivă ca să rămânem în ţară.
Reporter: Care este motivul pentru care sunteţi în stradă, aici la protest?
-: Motivul principal sunt legile justiţiei. Din punctul meu de vedere este OK, au câştigat alegerile, să guverneze, dar să lase justiţia în pace.
-: Din păcate, lumea trebuie să fie în fiecare zi în stradă, nu numai astăzi. Lumea s-a săturat. Practic, de un an de zile se demonstrează împotriva legilor justiţiei şi a sistemului mafiot care guvernează ţara şi lumea nu mai rezistă.

Protestul s-a încheiat fără incidente, după ce coloana de manifestanţi a revenit în centrul Clujului.

Si in cateva orase din Europa au avut loc marsuri sau manifestari de sustinere a protestatarilor din Romania si impotriva coruptiei. Nu au facut exceptie nici Amsterdam si Haga, unde s-au adunat cam 100 de români, potrivit corespondentei noastre Claudia Marcu. Ea i-a întrebat de ce le pasă de ceea ce se petrece în țară?

Iata citeva raspunsuri:

“Înca ma intereseaza nationalitatea la care nu am renuntat. Romania va continua sa existe si peste 100, 150, 200 de ani. Si vreau sa am un cuvint de spus asupra ceea ce va insemna aceasta nationalitate in viitor”…

“Nu este intimplator faptul ca am pelcat asa de multi. O intreaga generatie este decimata din cauza acestei situatii politice, decimata in sensul ca emigreaza”

„Cum sa nu ne intereseze? Eu personal vreau sa ma intorc.”

„M-as intoarce si azi, daca s-ar schimba ceva”…

„Ne pasa, pentru ca am plecat din Romania din cauza coruptiei. Ne-am dorit din tot sufletul sa se intimple ceva bine in Romania”…

„Pai…ramine tara mea, chiar daca locuiesc aici. Am iesit ca sa le arat copiilor mei ca trebuie sa lupti pentru anumite valori morale. O fac pentru copiii mei, nu pentru mine”…..

O delegatie a manifestantilor romani din Olanda au avut o scurta intilnire cu ambasadoarea Romaniei la Haga, careia i-au inminat o scrisoare cu motivele pentru care romanii din Olanda ies in strada si ii sustin pe cei din Piata Universitatii.

APEL MATINAL – În direct cu Toni Greblă, președintele AEP
România 21 Noiembrie 2024, 21:56

APEL MATINAL – În direct cu Toni Greblă, președintele AEP

Apel matinal, de luni până vineri de la ora 8.30.

APEL MATINAL – În direct cu Toni Greblă, președintele AEP
Acordarea de ajutoare de urgenţă pentru 430 de familii şi persoane singure
România 21 Noiembrie 2024, 21:43

Acordarea de ajutoare de urgenţă pentru 430 de familii şi persoane singure

Guvernul a aprobat acordarea de ajutoare de urgenţă în sumă totală de aproape 1.800.000 lei, pentru sprijinirea a 430 de...

Acordarea de ajutoare de urgenţă pentru 430 de familii şi persoane singure
1.200 de medici de recuperare şi 400 de rezidenţi au intrat în grevă japoneză
România 21 Noiembrie 2024, 21:36

1.200 de medici de recuperare şi 400 de rezidenţi au intrat în grevă japoneză

1.200 de medici de recuperare şi 400 de rezidenţi au intrat în grevă japoneză, nemulţumiţi de decizia Comisiei pentru...

1.200 de medici de recuperare şi 400 de rezidenţi au intrat în grevă japoneză
Pompierii sunt pregătiţi să intervină în contextul avertizărilor de fenomene meteo periculoase
România 21 Noiembrie 2024, 21:32

Pompierii sunt pregătiţi să intervină în contextul avertizărilor de fenomene meteo periculoase

Aproape 5.000 de pompieri cu peste 4.000 de mijloace tehnice sunt pregătiţi să intervină în sprijinul populaţiei şi al...

Pompierii sunt pregătiţi să intervină în contextul avertizărilor de fenomene meteo periculoase
Echipe de intervenţie acţionează pentru limitarea efectelor produse reţelei de distribuţie a energiei electrice
România 21 Noiembrie 2024, 21:20

Echipe de intervenţie acţionează pentru limitarea efectelor produse reţelei de distribuţie a energiei electrice

Peste 70 de echipe de intervenţie ale reţelei de distribuţie a energiei electrice acţionează joi pentru limitarea efectelor...

Echipe de intervenţie acţionează pentru limitarea efectelor produse reţelei de distribuţie a energiei electrice
Programul Rabla pentru tractoare
România 21 Noiembrie 2024, 20:02

Programul Rabla pentru tractoare

Valoarea tractorului nou nu trebuie să depășească 55.000 euro.

Programul Rabla pentru tractoare
Cod roșu de vânt și ninsori
România 21 Noiembrie 2024, 19:56

Cod roșu de vânt și ninsori

Din cauza rafalelor de vânt s-au înregistrat deja numeroase pagube.

Cod roșu de vânt și ninsori
Votul în străinătate pentru primul tur al alegerilor prezidențiale
România 21 Noiembrie 2024, 19:51

Votul în străinătate pentru primul tur al alegerilor prezidențiale

Sunt 950 de secții de votare în afara țării, cu 35 mai multe față de cele de la europarlamentarele din iunie.

Votul în străinătate pentru primul tur al alegerilor prezidențiale