Protest al transportatorilor în Piața Victoriei din București
Transportatorii nu renunţă la protestele programate pentru joi, în pofida faptului că guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care îngheaţă preţul RCA pentru șase luni.
Articol de Radiojurnal, 14 Septembrie 2016, 23:08
Transportatorii nu renunţă la protestele programate pentru mâine, în pofida faptului că guvernul a adoptat, astăzi, o ordonanţă de urgenţă care îngheaţă preţul asigurărilor obligatorii auto pentru o perioadă de şase luni.
Documentul nu este încă public, dar purtătorul de cuvânt al executivului afirma, după şedinţa cabinetului, că ordonanţa va fi postată în această seară pe site-ul Ministerului de Finanţe.
Chiar şi după decizia de astăzi a guvernului, patru din cele şase asociaţii ale transportatorilor au anunţat că vor protesta, mâine, în Bucureşti şi în alte 20 de oraşe.
Reporterul RRA Alexandru Lancuzov ne spune de ce sunt, în continuare, nemulţumite patronatele din trasporturi.
Transportatorii vor ca în textul ordonanţei de urgenţă să fie menţionată valoarea medie calculată la prima RCA de 4.907 lei pentru un autotren.
Este o valoare care rezultă dintr-un raport realizat la cererea ASF de o companie de consultanţă, dar este un document încă secretizat, din care, totuşi, au început să vină informaţii. Practic, îngheţarea tarifelor la asigurările auto obligatorii RCA să se facă la respectiva sumă, aproape 5.000 de lei pe un camion, şi nu la o valoare mult mai mare, cum ar fi 18.500 de lei, adică valoarea medie a daunei pentru un TIR, daună care are o frecvenţă de doar 15%. În 30 de zile, ASF ar urma să stabilească acel preţ de referinţă.
Aşadar, joi, în Bucureşti, la Piaţa Victoriei, va fi un protest de amploare, de la ora 9:00 la ora 15:00.
Premierul Dacian Cioloş promitea, în deschiderea şedinţei de guvern, de astăzi, îngheţarea pentru şase luni a preţurilor RCA şi dădea Autorităţii de Supraveghere Financiară 30 de zile pentru a stabili un preţ de referinţă al poliţei.
De la redactorul RRA acreditat la Palatul Victoria, Alin Şerbănescu, aflăm ce se ştie în acest moment despre această ordonanţă.
În lipsa acelui text care ar fi urmat să fie postat de site-ul Ministerului de Finanţe, ştim doar ceea ce spune un comunicat de presă transmis cu puţin timp în urmă de guvern, şi anume că, printre altele, ordonanţa de urgenţă prevede că ASF, ulterior perioadei în care tariful de primă va fi plafonat, va calcula un tarif de referinţă pe baza daunei medii pentru fiecare categorie de vehicul, a plăţilor de daune achitate de către asiguratori şi raportate la frecvenţa producerii evenimentelor pe respectiva categorie de vehicule.
Anterior acestui comunicat de presă, mai multe măsuri din ordonanţa de urgenţă au fost anunţate de premierul Dacian Cioloş, în debutul şedinţei de guvern.
Potrivit declaraţiilor acestuia, documentul oferă inclusiv posibilitatea ca poliţa RCA să fie încheiată şi pentru o lună, asiguratul să poată suspenda contractul de asigurare şi acesta să aibă dreptul să ceară penalităţi, dacă asiguratorul nu îi acordă la timp despăgubirile.
Ordonanţa de urgenţă pe care guvernul a aprobat-o astăzi, potrivit declaraţiilor purtătorului de cuvânt al executivului, Liviu Iolu, ar urma ca, aşa cum vă spuneam, să fie postată în această seară pe site-ul Ministerului de Finanţe, dar, în lipsa unor elemente care să vorbească sau să arate clar care va fi nivelul daunei şi nivelul celorlalte sume datorate de asigurări, nu putem spune în acest moment care este suma respectivă.
Acest document ar putea fi postat, va fi postat, de fapt, pe site-ul Ministerului de Finanţe, şi pentru ca transportatorii rutieri să îl poată consulta înainte ca documentul să fie publicat, conform legislaţiei, în Monitorul Oficial.