Protest al angajaţilor de la cadastru
Membrii federaţiei sindicale care reprezintă peste jumătate din personalul de la cadastru au protestat faţă de salariile micşorate după reorganizarea instituţiei.
09 Aprilie 2010, 16:37
Angajaţii direcţiilor de cadastru şi publicitate imobiliară din ţară sunt nemulţumiţi de efectele reorganizării instituţiei, la sfârşitul anului trecut, în urma căreia câştigurile salariale le-au fost consistent diminuate, după cum susţin aceştia.
Membrii federaţiei sindicale care reprezintă peste jumătate din personalul de la cadastru din întreaga ţară au pichetat sediul Ministerului Administraţiei şi Internelor, în semn de protest faţă de salariile mai mici şi întârzierile repetate la plată.
Potrivit revendicărilor acestora, "luna trecută salariul s-a micşorat cu 70 la sută".
Problemele angajaţilor de la cadastru au început o dată cu reorganizarea instituţiilor care se ocupă cu întabulări, înscrieri de imobile şi alte acte necesare mai ales la contractele de vânzare-cumpărare.
Dacă până la sfârşitul anului trecut, direcţiile se autofinanţau, iar fondurile erau consistente, mai ales ca urmare a boomului imobiliar din anii trecuţi, ulterior, o dată cu aprobarea legii 330 din noiembrie 2009, ele au devenit instituţii bugetare în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, iar banii obţinuţi au fost direcţionaţi spre bugetul de stat.
Potrivit liderului sindical Florin Bălănescu "finanţarea activităţii celor aproximativ 3.500 de angajaţi de la cadastru şi publicitatea imobiliară din toată ţara se face acum din bugetul ministerului, iar banii nu ajung pentru salariile integrale stabilite prin contractul colectiv de muncă, şi nici pentru cheltuielile curente de funcţionare".
O altă nemulţumire a angajaţilor de la cadastru după reorganizarea instituţiei este reîncadrarea lor.
Legea de salarizare unitară nu prevede anumite funcţii cu care aceştia au fost angajaţi, întrucât direcţiile au făcut parte, de-a lungul timpului, din diferite sisteme de stat.
Ei cer echivalarea funcţiilor cu unele din sistemul judiciar, lucru refuzat de autorităţi, care spun că acest lucru ar aduce după sine şi acordarea unor drepturi suplimentare, aşa că le propun funcţii similare din Ministerul de Interne.
Sindicaliştii ameninţă că dacă nu le vor fi admise revendicările, pot ajunge la perturbarea gravă a activităţilor care au legătură cu domeniul lor şi dau exemplul programului "Prima casă".