Propunerile de modificare a Codului Penal, discutate la CSM
Reprezentanţi ai justiţiei au remarcat o serie de prevederi care ar putea îngreuna anchetele, cum ar fi cele referitoare la interceptările telefonice.
Articol de Andrei Şerban, 29 Ianuarie 2014, 19:04
Ministrul justiţiei discută, la CSM, propunerile de modificare a Codului Penal.
Reprezentanţi ai justiţiei au remarcat o serie de prevederi care ar putea îngreuna anchetele, cum ar fi cele referitoare la interceptările telefonice.
Sunt contestate, inclusiv de opoziţie, scurtarea termenelor de prescripţie sau schemele de personal.
Guvernul însă nu vrea să amâne aplicarea Codurilor Penale care intră în vigoare la 1 februarie, iar ministrul justiţiei anunţa că ar putea fi aduse clarificări printr-un normativ suplimentar.
Fostul ministru al justiţiei, europarlamentarul PDL Monica Macovei îi cere premierului Victor Ponta să amâne intrarea în vigoare a Codului Penal şi a celui de Procedură Penală până în luna septembrie.
Ea susţine că trebuie rezolvată problema interceptării convorbirilor telefonice, care poate duce la interpretări diferite. Şi lipsa de personal trebuie rezolvată, fiind nevoie de 150 de judecători şi 350 de grefieri pentru aplicarea eficientă a noilor coduri.
Prim vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu, care a participat direct la alcătuirea acestor coduri pe vremea când era ministru al justiţiei, reproşează faptul că nu au fost continuate programele de restructurare a instanţelor mici, care nu pot aplica acum codurile din lipsa infrastructurii.
"Noi am făcut acest program în legătură cu opt instanţe şi urma să continue până la un număr de aproximativ 40 de instanţe. Ar trebui o uşoară amânare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală ca să se facă această restructurare a sistemului şi ca să se suplimenteze schema de personal" afirmă Cătălin Predoiu.
Justiţia este pregătită să aplice codurile de luna viitoare
Premierul Victor Ponta a declarat astăzi, la şedinţa de guvern, că nu înţelege criticile PDL, deoarece acest partid se afla la putere atunci când au fost adoptate aceste coduri.
Victor Ponta şi-a exprimat convingerea că justiţia este pregătită să aplice codurile de luna viitoare.
"Eu sincer cred că sistemul de justiţie este pregătit, că sunt coduri moderne şi orice fel de probleme în aplicare la început, aşa a fost şi la procedura civilă,. Şi atunci s-a spus că trebuie să le amânăm, că se prăbuşeşte ţara; nu s-a prăbuşit. dimpotrivă, cred că au avut un efect pozitiv" a mai spus.
Ministrul justiţiei, Robert Cazanciuc, continuă să preia observaţiile la aceste coduri şi, dacă se impune, ele vor fi adunate într-un proiect de lege care va fi depus la parlament.