Propuneri pentru numirile în funcţiile de conducere din justiţie
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, va anunţa marţi cele trei propuneri pentru funcţiile de procuror general, şef al Directiei Naţionale Anticorupţie şi şef al DIICOT.
Articol de Florin Lepădatu, 21 Ianuarie 2020, 08:36
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, va anunţa marţi cele trei propuneri pentru funcţiile de procuror general, şef al Directiei Naţionale Anticorupţie şi şef al DIICOT.
Propunerile trebuie apoi avizate de Secţia pentru procurori a CSM, apoi vor ajunge la şeful statului, care face numirile.
Reporter Diana Surdu: "18 procurori au fost intervievaţi timp de patru zile pe teme diverse de la legislaţie, erori judiciare, cazul Caracal şi secţia specială.
Printre candidaţii la funcţiile de conducere a Ministerului Public şi a Parchetelor Specializate din România se află şi actualul adjunct al procurorului general Horaţiu Radu şi şefii de DNA şi DIICOT, Nistor Călin, Georgiana Hosu, toţi interimari.
Horaţiu Radu a arătat că printre priorităţile sale se numără combaterea infracţionalităţii, pornind de la impactul social al unor evenimente deosebit de grave petrecute în ultima perioadă, respectiv infracţiuni săvârşite cu violenţă ce au ca urmare decesul victimei, precum omor, tâlhărie şi viol, dar şi despre violenţa în familie şi infracţiuni sexuale comise împotriva minorilor.
Nistor Călin a admis că au existat şi erori în activitatea DNA, dar a afirmat că în ansamblu instituţia şi-a îndeplinit menirea.
El a precizat că ar fi benefică o modificare legislativă care să permită formarea unor echipe comune între structuri în cazul dosarelor complexe.
La rândul său Georgiana Hosu îşi asumă comunicarea defectuoasă de care a dat dovadă instituţia în cazul Caracal, dar a susţinut că procurorii şi poliţiştii au făcut tot ce a fost omeneşte posibil pentru aflarea adevărului judiciar şi obţinerea unor condamnări definitive în instanţă.
Ministrul justiţiei va face propunerile pentru cele trei funcţii pe care le va trimite Consiliul Superior al Magistraturii pentru un aviz consultativ iar ultimul cuvânt aparţine preşedintelui României care poate refuza propunerile motivat o singură dată."