Propuneri de modificare a legii educaţiei
Sindicaliştii, rectorii şi părinţii propun modificarea proiectului de lege aflat în dezbaterea Senatului.
03 Iunie 2010, 19:56
Legea educaţiei, unul dintre motivele pentru care sindicatele din învăţămînt vor continuarea grevei generale este dezbătută zilele acestea în Senat.
În cadrul audierilor de la Comisia de învăţământ, astăzi au venit cu propuneri de modificare a proiectului de lege o parte dintre sindicalişti, rectorii şi părinţii.
Reprezentanţii părinţilor propun reînfiinţarea şcolilor profesionale
În legătură cu cele trei variante ale legii educaţiei - cea propusă de executiv, cea care a trecut de Camera Deputaţilor şi cea amendată de diferite segmente ale societăţii civile, preşedinta Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, Mihaela Gunea, a vorbit, între altele, despre neajunsurile formei de învăţământ obligatoriu de nouă ani, propunând reînfiinţarea şcolilor profesionale.
FSLI apreciază că trecerea clasei a IX-a la gimnaziu va duce la creşterea abandonului şcolar
Nici Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţămînt (FSLI) nu consideră oportună trecerea clasei a IX-a la gimnaziu, apreciind, prin, prim-vicepreşedintele federaţiei, Simion Hancescu, că abandonul şcolar va creşte, mai ales în mediul rural.
De asemenea, FSLI este de părere că problema titularizării este pusă discriminatoriu.
Rectorii cer autonomie reală pentru universităţi
Reprezentanţii rectorilor au cerut, între altele, o autonomie reală pentru universităţi, extinsă şi la componentele administrative, manageriale şi de resurse financiare.
O altă temă abordată a fost a alegerii persoanelor care conduc universitatea.În context, preşedintele comisiei de învăţămînt din Senat, Mihail Hărdău a spus că acestă alegere va fi rezultatul unui vot secret al tuturor cadrelor didactice din universitate şi nu va fi impusă de minister.