Proprietăţile confiscate "pot fi redobândite la CEDO"
Cei care nu sunt mulţumiţi de felul în care statul îi despăgubeşte pentru proprietăţile confiscate de regimul comunist pot apela oricând la CEDO, spune ministrul de externe, Cristian Diaconescu. Deciziile CEDO sunt executorii.
Articol de Ionuţ Dragu, 13 Aprilie 2012, 13:27
Ministrul de externe, Cristian Diaconescu, afirmă că românii pot apela în continuare la Curtea Europeana a Drepturilor Omului dacă sunt nemulţumiţi de felul în care statul ii despăgubeşte pentru proprietăţile confiscate de regimul comunist.
Cristian Diaconescu a declarat pentru Radio România Actualităţi că judecătorii CEDO au cerut Bucureştiului să pună la punct până în iulie un sistem clar în domeniul despăgubirilor şi al retrocedărilor.
"CEDO, în mod categoric, va putea primi sesizările în continuare pentru că mandatul Curţii nu este infirmat prin legislaţia internă pe care noi preconizăm să o adoptăm.
"Sesizarea priveşte, pe de o parte, nefuncţionalitatea fondului Proprietatea, lansat cu surle şi trâmbiţe în urmă cu trei ani şi care s-a dovedit până la urmă o sursă mai mult de corupţie şi de încălcare a drepturilor omului decât de asigurarea respectării acestora.
"De principiu, Curtea Europeană stabileşte sancţiuni pecuniare", a declarat Cristian Diaconescu.
Guvernul lucrează la un proiect de lege privind despăgubirea celor deposedaţi de proprietăţi în perioada comunistă, proiect care, potrivit ministrului justiţiei, Cătălin Predoiu, trebuie să ţină cont, în acelaşi timp, de interesele despăgubiţilor, de presiunea indirectă a CEDO, dar şi de limitele bugetare.
Proiectul discutat de guvern elimină restituirea în natură şi limitează despăgubirile acordate foştilor proprietari la cel mult 15% din valoarea reală a bunului.
Suma respetivă va fi eşalonată în tranşe egale pe o perioadă de 10 până la 12 ani.
Purtătorul de cuvânt al guvernului, Dan Suciu, a declarat că executivul este conştient de nemulţumirile şi frustările pe care le poate genera acest proiect de lege, dar trebuie avut în vedere contextul economic.
În plus, în iulie expiră termenul de 18 luni acordat de către CEDO statului român pentru a revizui legislaţia în acest domeniu.
Rezoluţiile CEDO sau deciziile CEDO sunt executorii.
Statul român încearcă prin această lege să evite să piardă 2.500 de procese înaitate la CEDO în acest moment, care ar duce într-o criză bugetară, dacă va trebui să fie plătite toate.