Proiectul utilizării fondurilor europene, discutat la Bucureşti
Purtătoarea de cuvânt a comisarului pentru politici regionale, Shirin Wheeler, a explicat că există o variantă de lucru a documentului, o variantă finală fiind aşteptată în martie.
Articol de Sorin Croitorescu, 13 Ianuarie 2014, 18:58
Comisia Europeană aşteaptă de la Bucureşti proiectul oficial al acordului de parteneriat care vizează utilizarea fondurilor europene.
Purtătoarea de cuvânt a comisarului pentru politici regionale, Shirin Wheeler, a explicat că deocamdată există o variantă de lucru a acestui document, la care experţii Comisiei au avut observaţii.
Proiectul final poate fi trimis până la sfârşitul lunii martie.
Acordurile de parteneriat cu Comisia, care vizează utilizarea fondurilor europene, sunt discutate de fiecare stat membru cu experţii executivului comunitar în mai multe etape.
Purtătoarea de cuvânt a comisarului pentru politici regionale, Shirin Wheeler, spune că ideea de bază este obţinerea unor acorduri cât mai bune pentru cetăţeni, care sunt de fapt beneficiarii proiectelor finanţate cu bani europeni.
"Vreau să subliniez că este important nu să fii primul care încheie acordul de parteneriat, ci ca documentul final să fie unul bun, care să fixeze direcţiile corecte de folosire a fondurilor europene, astfel încât investiţiile să fie cât mai folositoare pentru cetăţeni" a declarat Shirin Wheeler.
România a trimis luna trecută o variantă de lucru, un aşa-numit draft al documentului, pe baza căruia se lucrează acum şi la care experţii europeni au trimis observaţiile lor, spune Shirin Wheeler.
"Nu este vorba de o respingere a documentului, ci este parte a unui proces foarte riguros prin care trec toate statele membre. Avem acum un nou grup de lucru cu autorităţile române, avem un punct de plecare şi am făcut deja progrese.
"România are acum posibilitatea să trimită varianta oficială de lucru a acordului, aşa-numitul draft oficial, ceea ce s-ar putea întâmpla undeva până la sfârşitul lunii martie" a spus Shirin Wheeler.
Până acum, cele mai multe state membre au trimis deja drafturi, adică variante de lucru, doar Franţa şi Polonia le-au trimis pe cele oficiale, a mai precizat purtătoarea de cuvânt a comisarului pentru politici regionale, Johannes Hahn.