Proiectul Strategiei Naţionale a Locuirii, lansat în dezbatere publică
Executivul vrea să asigure accesul la condiţii de locuire adecvate pentru toate categoriile sociale.
Articol de Alin Şerbănescu, 29 Iulie 2016, 10:17
Executivul vrea să asigure accesul la condiţii de locuire adecvate pentru toate categoriile sociale.
Proiectul Strategiei Naţionale a Locuirii are în vedere revizuirea şi completarea cadrului legal şi instituţional, îmbunătăţirea condiţiilor de locuire pentru categoriile vulnerabile, precum şi întocmirea unor programe şi mecanisme de finanţare.
Ministerul Dezoltării Regionale a lansat în dezbatere publică Strategia Naţională a Locuirii, care prevede, printre altele, că doar cei cu venituri mici pot beneficia de Programul "Prima Casă".
Locuinţele ANL nu mai pot fi vândute. Statul va putea subvenţiona chiriile, iar clădirile istorice nelocuite vor putea fi cumpărate de stat.
Prin această strategie, guvernul ar putea să oblige dezvoltatorii ca 20% din locuinţele pe care îşi propun să le construiască să aibă un preţ mai mic de 50.000 de euro, ca o condiţie de obţinere a autorizaţiilor de construcţie.
Totodată, eligibilitatea pentru obţinerea garanţiei din cadrul Programului "Prima Casă" ar putea să se bazeze pe criteriul venitului, se mai arată în document.
Vânzarea locuinţelor cu chirii subvenţionate pentru tineri nu este recomandată, dar acestea ar putea fi închiriate, inclusiv la preţul pieţei, pentru strângerea de fonduri destinate locuinţelor sociale noi.
Mai sunt propuse ca soluţii locuinţe în regim de închiriere destinate gospodăriilor cu venit redus, locuinţe pentru tineri cu chirii subvenţionate, pe o perioadă cuprinsă între trei şi cinci ani, sau locuinţe de tranziţie, pentru rezidenţii clădirilor care se află în curs de reabilitare seismică.
În cazul clădrilor istorice, proiectul Strategiei Naţionale a Locuirii propune ca statul să le poată achiziţiona cu drept de preemţiune, dacă acestea sunt neutilizate sau se află în stare precară. ealizator: Acest proiect este postat pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale