Proiectul Roşia Montană "trebuie retras din Parlament"
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că cea mai bună soluţie este ca guvernul să retragă din Parlament proiectul de lege privind exploatarea Roşia Montană.
Articol de Sorin Solomon, 16 Septembrie 2013, 19:42
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că cea mai bună soluţie este ca guvernul să retragă proiectul Roşia Montană din Parlament, precizând că legea este neconstituţională.
Traian Băsescu a spus că doreşte ca această lege să nu ajungă la promulgare.
Şeful statului a mai spus că va trimite legea la Curtea Constituţională dacă va ajunge la el.
Preşedintele a adăugat că cea mai bună soluţie ar fi ca proiectul să fie retras din Parlament de către guvern.
"Soluţia corectă este să retragă urgent proiectul de lege pentru că riscul este tensionarea la maxim a societăţii atâta vreme cât proiectul este în Parlament", a spus Traian Băsescu.
El a mai declarat că preşedintele Senatului, care s-a grăbit să-şi anunţe poziţia, ştie că proiectul este neconstituţional.
Constituţia nu permite ca Parlamentul să ia decizii prin lege legat de o companie
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că, potrivit Constituţiei, Parlamentul nu poate adopta legi care să se refere la o anumită companie, el adăugând că premierul Victor Ponta minte când îi atribuie promulgarea legilor privatizarea Petrom.
"Constituţia nu permite ca Parlamentul să ia decizii prin lege legat de o companie", a spus Băsescu, menţionând că din acest motiv a atenţionat public guvernul.
El a menţionat că Victor Ponta a spus că s-au mai făcut privatizări prin lege.
"Aşa e, dar aici e vorba despre exploatarea unui zăcământ", a adăugat Traian Băsescu.
Preşedintele a menţionat că aceste legi au fost promulgate de Ion Iliescu.
Traian Băsescu a spus că fostul preşedinte Ion Iliescu nu a trimis legile care reglementau privatizarea Petrom la Curtea Constituţională, adăugând că acestea "cu certitudine ar fi fost respinse".
O comisie parlamentară specială, constituită de plenul Parlamentului
Comisia ar trebui să strângă opiniile tuturor celor interesaţi, experţi şi reprezentanţi ai societăţii civile, iar concluziile vor fi prezentate legislativului înainte de votarea legii. În comisie ar trebui să fie reprezentate toate partidele, proporţional cu numărul locurilor din Parlament.
Democrat-liberalii sunt, însă, împotriva unei decizii parlamentare în cazul Roşia Montană şi anunţă că vor boicota activitatea comisiei, transmite reporterul Radio România Actualităţi, Bogdan Isopescu.
De două săptămâni, democrat-liberalii cer puterii să retragă proiectul din Parlament, din cauza neregulilor din document, dar şi din cauza faptului că decizia ar trebui luată printr-o hotărâre de guvern, nicidecum prin votul legislativului.
Liderul PDL, Vasile Blaga, spune că democrat-liberalii nu vor nominaliza membri pentru Comisia Parlamentară.
"Un proiect de lege care este declarat anticonstituţional, pe 17 pagini, de Ministerul Justiţiei, un proiect de lege care nu are avizul Ministerului Mediului" afirmă Vasile Blaga.
Problema constituţionalităţii este principalul argument invocat şi de şeful statului, Traian Băsescu, cel care spune că o lege nu poate face referire la o companie, în speţă, Gold Corporation.
"E ilegal să stabileşti o firmă care face exploatare prin lege. Va fi respinsă de Curtea Constituţională, în mod categoric, este doar un joc politic" spune Traian Băsescu.
De acelaşi joc politic îl acuză şi premierul pe şeful statului căruia îi aminteşte că în aceeaşi manieră legislativă s-a procedat şi în cazul Petrom sau Rompetrol, iar Curtea Constituţională - spune Victor Ponta - nu a avut nici o obiecţie.
Diferenţele de opinie îl separă pe Victor Ponta nu doar de Traian Băsescu sau de PDL, ci şi tot mai mult de Crin Antonescu, colegul său din USL.
Victor Ponta mergea duminică la minerii grevişti din Roşia Montană.
"Eu o să-i spun domnului Antonescu să vină aici; va fi bine primit. Dacă nu vii aici nu poţi să spui că decizi viaţa oamenilor de aici. Eu le-am promis că vine comisia aici, altfel o să intre la loc şi o să mă duc peste toţi parlamentarii, să vină-ncoace şi să-i bage în seamă şi pe oamenii ăştia" afirmă Victor Ponta.
Ca răspuns, Crin Antonescu afirmă că a devenit evident faptul că premierul este un susţinător al proiectului şi că acesta a punctat foarte bine deplasându-se la Roşia Montană, însă - adaugă el - deplasarea comisiei parlamentare ar fi o altă problemă.
"Chiar acum nu merg să discut, pentru că abia a muncit premierul aseară să-i scoată. Dacă mă duc, acum, s-ar putea să intre la loc. Dar, atenţie, lucrările comisiei se desfăşoară la Parlament nu la mină, nu în Piaţa Univesităţii, nu în altă parte" a mai spus Crin Antonescu.
Ironiile ascund, însă, în spatele lor o diferenţă majoră între liberali şi social-democraţi.
Pentru primii, demersul guvernului este neclar, proiectul este abordat greşit, iar atitudinea colegilor este ambiguă sau chiar suspectă.