Proiectul Roşia Montană "ar putea fi compromis"
Ministrul economiei Adriean Videanu spune că proiectul de exploatare auriferă ar putea fi compromis, dacă nu demarează anul acesta.
25 Martie 2010, 19:49
Proiectul Roşia Montană de exploatare auriferă ar putea fi compromis, dacă nu demarează anul acesta - este de părere ministrul economiei, Adriean Videanu, care a vizitat mai multe obiective din zonă.
Procedura de evaluare a proiectului este în prezent oprită, din cauza unor acte suspendate de instanţă.
Compania canadiană Gabriell Resources a investit până în prezent în proiectul Roşia Montană aproximativ 400 de milioane de dolari în condiţiile în care nu a început încă exploatarea propriu-zisă a zăcământului de aur şi argint.
Date mai recente arată că zăcământul ar conţine peste 300 de tone de aur şi peste 1.600 de tone de argint, fiind cel mai mare din Europa.
Proiectul Roşia Montană este unul din obiectivele programului de guvernare pentru perioada 2009-2012.
După vizita în perimetrele miniere ale Apusenilor şi după discuţiile purtate la faţa locului cu investitorii, autorităţi judeţene şi sindicalişti, ministrul Videanu crede că proiectul de valorificare a zăcământului auro-argentifer de la Roşia Montană nu trebuie blocat administrativ, sugerând începerea evaluărilor pentru obţinerea tuturor avizelor în vederea elaborării unui nou studiu de impact asupra mediului.
Ministrul a mai spus că, dacă nu se îndeplinesc toate condiţiile, proiectului să i se dea aviz negativ.
Blocarea administrativă nu este favorabilă nici pentru proiectul respectiv, nici pentru România, întrucât ţara noastră are şase zăcăminte nonenergetice care pot prezenta un interes deosebit pentru investitori, iar în asemenea condiţii poate duce chiar la scăderea credibilităţii, susține Adriean Videanu.
Ministrul a mai precizat că doreşte să transfere acţiunile deţinute de statul român prin compania MINVEST direct la Ministerul Economiei, astfel încât această structură guvernamentală să se implice mult mai activ în proiect şi chiar să urmărească o creştere a cotei de participare a părţii româneşti la investiţia de la Roşia Montană.
Contestatarii proiectului susţin că, dacă exploatarea aurului şi argintului de la Roşia Montană devine certitudine, România va rămâne fără câţiva munţi şi fără un sit cu vestigii arheologice de o importanţă majoră pentru patrimoniul naţional.