Proiectul privind finalizarea hidrocentralelor construite în arii protejate
Coaliția se gândește să revină în Parlament cu proiectul ce ar permite finalizarea hidrocentralelor construite în arii protejate.
Articol de Florin Lepădatu, 07 Noiembrie 2022, 07:58
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI - Coaliția se gândește să revină în Parlament cu proiectul ce ar permite finalizarea hidrocentralelor construite în arii protejate, ca o soluție la criza energetică. Este o propunere a PSD, considerată bună și de premierul Nicolae Ciucă, însă opiniile rămân diferite atunci când este vroba de revenirea la tarife reglementate pentru gazele naturale și pentru curentul electric.
Alexandra Cristea a urmărit declarațiile liderilor coaliției pe această temă: ”Liderul PSD, Marcel Ciolacu, declara că își menține părerea, potrivit căreia România are nevoie pe o perioadă determinată de o piață reglementată în domeniul energiei.
Marcel Ciolacu: ”Astfel putem proteja atât persoanele vulnerabile, consumatorii casnici, dar și noncasnici. Venind cu reglementarea, cred că vom depăși mult mai ușor această perioadă și vom începe să avem buget pe anul viitor sau pe următorii doi ani, predictibili pe o cheltuială cum este compensarea pe energie.”
Premierul Nicolae Ciucă susține la rândul său că se caută o soluție în coaliție cu privire la prețurile în energie, dar nu se poate discuta despre o piață complet reglementată în acest domeniu, pentru că România este conectată la piața liberă a energiei, în interiorul Uniunii Europene. Pe fondul crizei din energie, PSD a anunțat că va depune din nou la Senat proiectul de lege care permite construcția de hidrocentrale mici, în ariile protejate, după ce acesta a fost declarat neconstituțional de judecătorii CCR, din motive de tehnică legislativă. În acest context, premierul Nicolae Ciucă a precizat că, Guvernul va susține reaprobarea documentului în Parlament după rezolvarea elementelor de neconstituționalitate.
Nicolae Ciucă: ”Avem nevoie de aceste hidrocentrale. Sunt bani ai României care au fost investiți în aceste hidrocentrale. Avem cel puțin 11 care sunt asumate prin a fi repuse în funcțiune pentru că, unele dintre ele au ajuns la nivel de finalizare de până la 90%. Energia este o cerință strategică pentru noi și pentru Uniunea Europeană.”
Rămâne de văzut în continuare cu ce soluții finale vin liderii coaliției.”