Proiectul privind dublarea alocaţiilor pentru copii a fost adoptat
Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege iniţiat de PSD privind dublarea alocaţiilor pentru copii.
Articol de Radio România Actualităţi, 18 Decembrie 2019, 14:13
Proiectul de lege privind dublarea alocaţiilor pentru copii a fost adoptat de plenul Camerei Deputaţilor cu 179 de voturi pentru şi 29 de abţineri.
Astfel, copii cu dizabilităţi şi cei de până în 2 ani vor primi 600 de lei lunar, cei cu vârsta peste 2 ani vor primi 300 de lei. Camera Deputaţilor este for decizional.
Proiectul urmează să fie transmis preşedintelui României pentru promulgare.
Dezbaterile din plen au fost marcate de replici dure între PNL şi PSD.
Pentru detalii, intrăm acum în direct cu redactorul nostru Cătălin Purcaru. Bună ziua, Cătălin, te ascultăm!
Reporter: Cătălin Purcaru - Bună ziua! Încă de la începutul şedinţei de plen discuţiile au fost tensionate pe elemente de procedură.
PNL a reuşit eliminarea de pe ordinea de zi a proiectului care vizează reducerea TVA de la 19 la 16%, acesta fiind retrimis la comisie pentru două săptămâni.
În schimb, încercarea de a amâna votul pentru dublarea alocaţiilor pentru copii a eşuat.
PSD a reuşit prin vot să menţină proiectul pentru dezbatere. Deputatul PSD Daniel Suciu a afirmat că obligaţiile Executivului este de a indentifica resursele financiare necesare.
Daniel Suciu: Partidul Social Democrat susţine cu tărie dublarea alocaţiilor. Nu aveţi nicio scuză şi ţine de competenţa guvernamentală să găsească soluţii pentru acest subiect.
Reporter: În schimb, vicepremierul Raluca Turcan a atras atenţia că dublarea alocaţiilor ar putea duce anul viitor la un deficit de 5 procente din Produsul Intern Brut.
Raluca Turcan: Ceea ce ar putea conduce la împrumuturi mai scumpe, fonduri europene sistate, creşterea inflaţiei şi scăderea puterii de cumpărare, pentru că economia nu are de undă să susţină lucrul acesta.
Este de aşteptat şi votul asupra proiectului privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare, iniţiativa fiind respinsă de Senat.
Deşi era înscris pe ordindea de zi, proiectul privind abrogarea pensiilor speciale -cu excepţia militarilor, a angajaţilor Ministerului de Interne şi a personalului din structurile cu responsabilităţi în domeniul securităţii naţionale - a fost amânat.