Proiectul privind coplata, criticat de sindicate
Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor susţine că introducerea coplăţii în forma actuală va determina o aglomerare a camerelor de gardă din spitale.
Articol de Marilena Frâncu, 09 August 2012, 18:50
Din toamnă ar putea fi introdusă coplata pentru serviciile medicale, fie că este vorba de analize, spitalizări sau o vizită la medicul de familie sau specialist.
Proiectul de hotărâre de guvern privind coplata în sistemul medical, aflat în dezbatere publică, primeşte critici din partea sindicatelor.
Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor consideră că sumele fixate pentru coplată sunt mari comparativ cu alte state europene.
"Limitarea cererii excesive şi nejustificate de servicii medicale şi evitarea raportării unor servicii care nu au fost efectiv realizate.--fb1
"Nivelul coplăţii este minim, între 4 lei la medicul de familie până la 90 de lei la un institut clinic", a declarat ministrul sănătăţii, Vasile Cepoi.
Confederaţia Naţională Sindicală Cartel ALFA nu este de acord cu proiectul legislativ şi consideră că este necesară introducerea unui program pilot care să evalueze efectele pe termen mediu şi lung.
Vicepreşedintele confederaţiei, Toader Paraschiv, spune că sistemul de coplată pentru serviciile medicale trebuie să respecte principiul solidarităţii.
"În alte state ale Uniunii Europene coplata pentru servicii medicale este de circa 1% din salariul minim pe economie, ceea ce înseamnă că această sumă nu trebuie să depăşească 84 de lei pe an în cazul românilor", a declarat Toader Paraschiv.
În opinia vicepreşedintelui Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor, Dan Pereţianu, sumele fixate pentru coplata unei consultaţii la medic sunt mari comparativ cu alte state europene, unde procentul nu depăşeşte 10% din valoarea serviciului.
"Casa de Asigurări plăteşte pentru un medic specialist 13 lei sau 16 lei consultaţia, în medie, iar coplata este 5-7 lei.
"Ea înseamnă între 38% şi 43% din plată, ceea ce este absolut inadmisibil", a declarat Dan Pereţianu.
Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor susţine că introducerea coplăţii în forma actuală va determina o aglomerare a camerelor de gardă din spitale, deoarece oamenii vor prefera să acceseze serviciile medicale de urgenţă care sunt gratuite.