Proiectul "Priorităţi pentru România" prezentat de AmCham
Camera de Comerţ Americană a prezentat "Priorităţi pentru România", un demers pentru încurajarea cuprinderii în dezbaterile electorale de teme prioritare pentru economie.
Articol de Iulian Olescu, 26 Octombrie 2016, 06:17
Camera de Comerţ Americană în România a publicat o variantă actualizată a recomandarilor sale de politici, grupate sub genericul "Priorităţi pentru România", un demers menit a încuraja orientarea dezbaterilor din perioada electorală către teme prioritare pentru economie şi societate în general. În opinia membrilor AmCham aceste priorităţi trebuie să se axeze pe cinci mari domenii, aceleaşi care pot asigura o creştere economică sustenabilă.
Este vorba de capitalul uman, cu accent pe educaţie şi rezolvarea problemelor demografice, necesitatea unei infrastructuri moderne, atragerea investiţiilor, protecţia mediului şi asigurarea statului de drept şi a aplicării legii. Toate acestea ar trebui să fie elementele unui proiect de ţară care ar avea drept efect inclusiv îmbunătăţirea imaginii României - spune preşedintele AmCham, Ionuţ Simion.
"O infrastructură mai bună atrage mai mulţi investitori. Un stat de drept şi aplicarea legii îi dă confort oricărui investitor, indiferent că este străin sau local. Investitorii vin în România pentru că există piaţă şi piaţa este dată nu de mărimea teritoriului, ci de numărul populaţiei. Şi de aici legătura cu de ce creşterea economică e potenţată de factorul demografic. Or, mult mai uşor vor veni investitori de orice fel în România dacă vor şti că beneficiază de o infrastructură modernă, că au capacitatea de a acţiona şi a-şi derula activitatea astfel încât să beneficieze de servicii medicale de calitate, astfel încât să beneficieze de servicii de educaţie. Toate aceste lucruri se transformă şi se vor duce în imaginea ţării", a declarat pre;edintele AmCham, Ionuţ Simion.
Guvernul care va fi format în urma alegerilor din decembrie ar trebui să urmărească obţinerea unei creşteri economice sustenabile pentru România, consideră Ionuţ Simion. El spune deocamdată nu există semne ale unei creşteri economice nesustenabile, însă atrage atenţia asupra riscurilor existente în acest domeniu.
"Prioritatea zero a guvernului ar fi să asigure o creştere economică sustenabilă. O creştere care nu este sustenabilă poate avea efecte destul de nefavorabile. Creşterea economică a României, de 6% , este un lucru bun la prima vedere, dar dacă ea n-are la bază fundamente economice sustenabile putem plăti un preţ destul de mare. La acest moment, cel puţin din analizele făcute, deficitul României nu are acelaşi grad de creştere pe măsura a ceea ce se anticipa în primele şase luni ale anului. Dacă acest lucru s-ar menţine, este un lucru bun. Dacă acest deficit de 3% va fi menţinut prin frânarea investiţiilor, prin prorogarea unor cheltuieli în anii care vin, n-am făcut nimic. Asigurăm 3% deficit bugetar, dar, de fapt, nu pe funamente reale, ci prin amânarea unor investiţii sau repogramarea unor cheltuieli sau chiar şi tăierea lor", susţine Ionuţ Simion, reprezentantul AmCham.
Printre propunerile concrete ale Camerei de Comerţ Americane se numără stimularea natalităţii, inclusiv prin măsuri fiscale pentru familiile care au mai mult de doi copii, creşterea finanţării de la buget pentru educaţie şi sănătate, valorificarea potenţialului neutilizat din agricultură, punerea în practică cât mai rapidă a Master Planului de transport, eficientizarea sistemului de ajutoare de stat, măsuri pentru păstrarea în ţară a forţei de muncă specializată şi asigurarea unei transparenţe şi predictibilităţi a legislaţiei.