Proiectul Piaţa Universităţii-Agora, respins
Solicitarea prin care în 2 zone din Piaţa Universităţii s-ar fi putut desfăşura adunări publice, fără obţinerea în prealabil a vreunei autorizaţii, a fost respinsă de consilierii generali ai Capitalei.
31 Ianuarie 2012, 08:20
Consilierii generali ai capitalei au respins luni proiectul de hotărâre prin care spaţiul public din Piaţa Universităţii dobândea statutul de "agora".
Asociaţia Pro Democraţia, susţinută de edilul-şef Sorin Oprescu, solicita ca, în zona fântânii de la Facultatea de Arhitectură şi pe esplanada din faţa Teatrului Naţional, să se poată desfăşura adunări publice fără obţinerea în prealabil a vreunei autorizaţii.
Iniţiatorii cer acum ca propunerea să fie supusă dezbaterii publice şi apoi să fie reintrodusă pe ordinea de zi a Consiliului General.
Prefectul capitalei, Cristian Atănăsoaiei, precizează însă că iniţiativa încalcă legea cu privire la organizarea adunărilor publice.
Şi luni s-au desfăşurat în Piaţa Universităţii din Bucureşti proteste antiguvernamentale şi antiprezidenţiale precum şi în alte oraşe din ţară, Reşiţa, Slatina şi Caracal.
Nemulţumirile legate de proiectul noii legi a sănătăţii şi demiterea medicului Raed Arafat au dus la o serie de proteste în întreaga ţară.
Pornite iniţial ca mişcări de susţinere pentru fondatorul SMURD, protestele au căpătat ulterior o conotaţie anti-guvernamentală.
Manifestanţii au ieşit în stradă să ceară demisia preşedintelui Traian Băsescu şi a premierului Emil Boc.
Evenimente trăite de peste 20 de ani în mijlocul Bucureştiului
În Piaţa Univesităţii au avut loc protestele din 1990, încheiate prin ceea ce a rămas cunoscut drept "prima mineriadă".
Iniţiate din pricina nemulţumirii generale cu privire la evoluţia vieţii politice din România post-decembristă, protestele au fost oprite de aducerea minerilor în Capitală.
Piaţa Universităţii este cunoscută şi ca un loc în care suporterii echipelor sportive din România sărbătoresc marile performanţe.
Ceea ce doreşte să facă acum primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, pare să se inspire din Colţul de Discurs din parcul londonez Hyde Park.
Paradisul oratorilor
În nord-estul parcului din Londra există un loc în aer liber unde discursul public şi dezbaterile sunt permise.
În acel loc persoanele pot vorbi liber despre orice subiect atâta timp cât poliţia consideră că discursul este legal.
Practic, nu există nicio lege care să permită discuţiile, dar forţele de ordine intervin numai atunci când primesc o plângere sau când aud cuvinte vulgare.