Proiectul pentru dezvoltarea vaccinului anti-COVID-19
Proiectul pentru dezvoltarea vaccinului anti-COVID-19, la care lucrează cercetătorii de la Institutul OncoGen din Timişoara, primeşte o finanţare de 3,5 milioane de lei.
Articol de Florin Lepădatu, 28 Mai 2020, 08:49
Proiectul pentru dezvoltarea vaccinului anti-COVID-19, la care lucrează cercetătorii de la Institutul OncoGen din Timişoara, primeşte o finanţare de 3,5 milioane de lei, în baza unei competiţii deschise de Ministerul Eudcaţiei şi Cercetării.
Acesta se va realiza în colaborare cu Institutul Cantacuzino din Bucureşti, în baza unui acord care a fost semnat între cele două insitituţii.
Dar, când va putea fi gata primul vaccin de acest fel produs în România, ne spune Alina Bujancă: "Banii obţinuţi de la Ministerul Educaţiei şi Cercetării reprezintă o gură de oxigen pentru continuarea studiilor care se fac de câteva luni la Timişoara, pentru dezvoltarea unui vaccin personalizat împotriva COVID-19.
Finanţarea va permite trecerea la o nouă etapă: testele pe animale, respectiv pe şoareci de laborator modificaţi genetic.
Directorul OncoGen, medicul Virgil Păunescu, declară că acestea vor fi făcute la Institutul Cantacuzino din Bucureşti, care a devenit partener în acest proiect.
Virgil Păunescu: "Am avut o discuţie cu colegii noştri de la Institutul Cantacuzino, care au fost de acord să semnăm un acord de participare la această competiţie împreună, pentru dezvoltarea acestui vaccin, pentru că au o bază mai bine pusă la punct decât a noastră şi oameni care au fost antrenaţi de-a lungul anilor să facă experimente pe animale.
Aproape jumătate din buget, 200-300 mii de euro este experimentul pe animale, pentru a fi util în vederea autorizării acestui vaccin pentru studii de fază I şi II, adică pentru studiile pe oameni.
Reporter: Acum care este stadiul realizării vaccinului?
Virgil Păunescu: Vaccinul este realizat.
Ceea ce mai trebuie să facem este să stabilim dozele mai exact şi deocamdată aceste doze noi le intuim, dar ele trebuie verificate, inclusiv pe animalele de laborator, dacă se poate, o să vedem şi acest lucru.
Vom ajunge cu primul lot de voluntari la doza optimă.
Reporter: Va fi un vaccin intranazal, spuneaţi.
Virgil Păunescu: Trebuie să optăm, o să vedem în cursul exeperimentului pe animale, între picături şi un soi de spray.
Reporter: Când credeţi că ar putea să iasă vaccinul pe piaţă?
Ştiu că este o cale mai lungă.
Virgil Păunescu: Sper, până la sfârşitul anului, să avem primele rezultate.
Dacă am fi fost finanţaţi acum două luni, am fi fost la ora actuală mult, mult mai avansaţi şi probabil că am fi putut să ne ţinem de termenul care l-am dat, de toamnă."