Proiectul noului Cod Silvic intră în dezbaterea deputaţilor
Senatul a respins cererea de reexaminare a Codului Silvic şi a adoptat legea cu voturile parlamentarilor PSD şi UDMR în forma iniţială.
Articol de Iulia Gherman, 12 Mai 2015, 13:46
Proiectul noului Cod Silvic, retrimis în Parlament de Preşedintele Klaus Iohannis, intră astăzi în dezbaterea deputaţilor.
Membrii comisiei pentru agricultură şi silvicultură, împreună cu cei din comisiile de mediu şi juridică au programată o şedinţă comună în care vor analiza prevederile pentru care a fost solicitată reexaminarea.
În cererea de reexaminare a legii, şeful statului subliniază că obligativitatea întocmirii amenajamentelor silvice doar pentru proprietăţile din fondul forestier mai mari de 10 hectare este o măsură discriminatorie şi poate atrena accelerarea tăierii pădurilor din fondul forestier.
Preşedintele Klaus Iohannis a precizat totodată că introducerea pragului maxim de 30% la achiziţie sau procesarea lemnului din fondul forestier naţional şi dreptul de preemţiune acordat producătorilor din industria mobilei la cumpărarea de masă lemnoasă afectează principiile libertăţii economice şi contractuale.
Astfel, prin introducerea unei limitări arbitrare în activitatea operatorilor economici care ar genera dezavantaje pentru pentru unii şi avantaje pentru alţii, România ar putea fi acuzată că încalcă obligaţiile pe care şi le-a asumat ca stat membru al Uniunii Europene - mai spune şeful statului.
Senatul a respins cererea de reexaminare a Codului Silvic şi a adoptat legea cu voturile parlamentarilor PSD şi UDMR în forma iniţială.
Ultimul cuvânt aparţine însă plenului Camerei Deputaţilor care va da foarte probabil mâine votul decizional asupra solicitărilor cerute de preşedintele Klaus Iohannis.
Consiliul Concurenţei a anunţat astăzi că a trimis o solicitare Comisiei Europene pentru o opinie cu privire la posibila introducere a unei limitări a volumului de masă lemnoasă ce poate fi achiziţionat de o companie.
Nu ne opunem acestei legi şi nici măsurilor de limitare a tăierilor ilegale, avem însă obiecţii referitoare la unele reglementări care - deşi introduse cu bune intenţii, riscă să încalce legislaţia europeană şi pot atrage sancţiuni, arată preşedintele Consiliului Concurenţei într-un comunicat.