Proiectul noii Legi a învăţământului universitar a intrat în dezbaterea comisiei de specialitate a Camerei Deputaţilor
Proiectul noii Legi a învăţământului universitar a intrat, de ieri, în dezbaterea comisiei de specialitate a Camerei Deputaţilor.
Articol de Florin Lepădatu, 28 Aprilie 2023, 07:55
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Proiectul noii Legi a învăţământului universitar a intrat, de ieri, în dezbaterea comisiei de specialitate a Camerei Deputaţilor. După-amiază însă s-a decis o nouă suspendare a discuţiilor, deşi perioada alocată analizei a fost deja prelungită. Ieri s-a trecut de jumătatea proiectului pentru învăţământul superior, astfel că săptămâna viitoare s-ar putea finaliza raportul care să fie supus votului în plenul Camerei, înainte de a fi trimis către Senat, care are votul decizional.
Cătălin Purcaru ne spune care au fost principalele articole şi amendamente agreate în şedinţa de ieri: ”Durata mandatului de rector va fi de cinci ani, iar o persoană nu poate ocupa funcția la aceeași instituție din învățământul superior pentru mai mult de două mandate.
Ministrul educației, Ligia Deca: ”Toate mandatele se numără, inclusiv cele incomplete, întrerupte în urma demisiei, demiterii sau suspendării, precum și mandatele în curs la momentul intrării în vigoare a prezentei legi. Aceasta este varianta pe care ministerul o susține.”
Propunerea USR de reducere a mandatelor rectorilor la patru ani a fost respinsă prin vot.
Senatorul Ștefan Pălărie: ”Numărul de mandate sau eliminarea posibilității de a avea dinastii transmise din generație în generație în privința rateurilor din universitarul românesc, este o linie roșie USR pentru care ne vom lupta până în ultima zi.”
Au fost însă și amendamente ale opoziției, adoptate în unanimitate. Pentru o mai bună transparență, USR a propus ca deciziile și hotărârile structurilor de conducere ale instituțiilor de învățământ superior să se publice pe site-ul propriu. Deputații AUR au propus să beneficieze de scutirea la plata taxelor de înscriere la concursurile de admitere în învățământul superior și gratuitate la cazare în cămine și internate, inclusiv copiii cadrelor didactice care sau pensionat. Dezbaterea asupra proiectului legii învățământului superior a fost întreruptă din lipsă de cvorum la capitolul finanțare, lucrările urmând să fie reluate săptămâna viitoare.”