Proiectul legii salarizării bugetarilor a fost adoptat
În următorii patru ani, bugetarii ar urma să primească, în medie, 56% în plus la salarii - un efort bugetar total de 32 de miliarde de lei.
Articol de Angela Matei, 08 Iunie 2017, 06:11
Proiectul legii salarizării bugetarilor a fost adoptat şi urmează să meargă la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare, dacă prevederile actului normativ nu vor fi contestate la Curtea Constituţională.
În următorii patru ani, bugetarii ar urma să primească, în medie, 56% în plus la salarii - un efort bugetar total de 32 de miliarde de lei, despre care Ministerul Finanţelor a dat asigurări că este sustenabil. Aceasta, după ce unele creşterile salariale au fost amânate cu şase sau două luni.
Bugetarii vor beneficia la începutul anului viitor de o majorare a salariului brut cu 25%. Apoi, de la 1 martie 2018, celor din educaţie li se adaugă încă 20 de procente, iar medicii vor primi de la aceeaşi dată diferenţa până la nivelul maxim prevăzut de grilă. Sunt prevăzute, de asemenea, indemnizaţii de hrană la nivelul anual a două salarii minime brute şi de vacanţă - echivalentul unui singur salariu.
Acestea se vor acorda de la 1 decembrie 2018. Ministrul muncii, Olguţa Vasilescu, susţine că în forma adoptată, legea se încadrează în anvelopa salarială stabilită pentru următorii patru ani şi va duce la o creştere substanţială a veniturilor mici.
În timp ce reprezentanţii puterii au susţinut că legea va face ordine într-un sistem în care a dominat haosul, opoziţia a afirmat că era necesară o lege unitară a salarizării, dar a dezaprobat modul în care a fost elaborat actul normativ. Absenţa ministrului finanţelor şi a premierului de la dezbateri, amânarea unor creşteri salariale anunţate iniţial, dar şi lipsa unei grile pentru personalul din administraţia locală au fost, de asemenea, criticate.
Proiectul va fi trimis spre promulgare preşedintelui Klaus Iohannis, însă până atunci parlamentarii au la dispoziţie două zile pentru a ataca actul normativ la Curtea Constituţională.