Proiectul legii privind Certificatul COVID
Proiectul legii privind Certificatul COVID obligatoriu, în dezbatere la nivelul coaliţiei.
Articol de Florin Lepădatu, 20 Decembrie 2021, 08:23
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Pe lângă bugetul de stat și cel al asigurărilor sociale de stat, în atenția Parlamentului ar trebui să ajungă pe ultima sută de metri și proiectul legii privind de Certificatul COVID obligatoriu.
Ministrul Sănătății speră să fie adoptat înainte de o creștere abruptă a numărului de cazuri, odată cu valul cinci adus de varianta Omicrone, val despre care mulți specialiști spun că ne va ajunge în mai puțin de o lună.
Însă deocamdată nu există consens în coaliția majoritară privind forma finală a proiectului.
Reporter: Amalia Bojescu - ”Liderii coaliției de guvernare trebuie să ajungă la un consens în privința unor reguli pentru ca Certificatul COVID să fie introdus la locul de muncă. Social democrații vor testarea gratuită a angajaților pentru o perioadă limitată de timp, dar și acordarea unor tichete în valoare de 50 de lei. De cealaltă parte, liberalii nu sunt de acord cu acordarea certificatului pentru cei care fac testele antigem. În plus vor ca acesta să fie acordat și celor care fac prima doză de vaccin. Iar UDMR nu este de acord cu testarea gratuită. Dacă cele trei partide ajung la un acord proiectul de lege ar putea fi adoptat în regim de urgență.
Alexandru Rafila, ministrul PSD al sănătății: ”Noi avem o variantă tehnică lucrată la Institutul Național de Sănătate Publică, ea va fi dezbătută la nivelul coaliției și se va lua o decizie politică. În mod normal ar trebui ca acest document să fie operațional înainte de o creștere abruptă a numărului de cazuri.”
La Camera Deputaților se așteaptă un vot decizional la proiectul de lege prin care vor fi transferate 46 de hectare de teren de la Romexpo către Camera de Comerț. Proiectul a primit raport favorabil preliminar în Comisia pentru industrii, cu voturile PSD, PNL și UDMR, în timp ce reprezentanții USR au criticat inițiativa.
Cristina Prună, deputat: ”Ar însemna o bătaie de joc la adresa proprietății statului român. Lucrul ăsta mi se pare inacceptabil, iresponsabil, vorbim de un jaf din proprietatea oamenilor. Cred că statul român ar putea să încaseze niște bani de pe urma acestui teren.”
Legea a ajuns din nou în atenția Parlamentului după ce președintele României a cerut reexaminare sa, pentru instituirea unor garanții cu privire la folosirea terenului, în sensul că acesta să nu fie ipotecat pentru o perioadă de timp și să nu îi fie schimbată destinația.”