Proiectul Legii offshore
Companiile din domeniul petrolului şi gazelor sunt rezervate pentru moment în a formula o opinie despre proiectul Legii offshore.
Articol de Florin Lepădatu, 18 Aprilie 2022, 14:53
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI - Companiile din domeniul petrolului şi gazelor sunt rezervate pentru moment în a formula o opinie despre proiectul legii offshore, care urmează să intre în dezbaterea Parlamentului.
Totuşi, reprezentanţii acestora spun că documentul reprezintă un pas înainte şi simpla introducere a modificărilor în lege este un semn bun pentru viitorul exploatărilor din Marea Neagră.
Reporter: Bogdan Isopescu: ”Propunerile impun stabilitate legislativă pe toată durata exploatărilor, estimată la peste 20 de ani și îmbunătățesc regimul fiscal, în condițiile în care România avea cea mai mare rată de impozitare a sectorului de gaze naturale offshore față de restul statelor europene, de aproximativ 4,3 ori mai mare decât media acestora. Un prim semn bun este faptul că la prima vedere a documentului, companiile de petrol și gaze nu au reacționat negativ, așa cum s-a întâmplat în 2019, la ultima modificare a legii. Mai mult, în acest moment, toate companile și-au luat timp pentru calcule. Cătălin Niță, director executiv al Federației Patronale de Petrol și Gaze, federație care conține o parte din jucătorii de la Marea Neagră.
Cătălin Niță: ”Coaliția actuală în sfârșit funcționează, pentru că cele trei partide de coaliție au hotărât împreună și au semnat această propunere legislativă. Așa, la prima vedere, este o variantă îmbunătățită. Probabil că o să facem și noi ceva amendamente, dar în principiu suntem încântați de faptul că s-a deblocat acest proiect de lege foarte, foarte important pentru securitatea energetică a României și nu în ultimul rând, pentru costurile pe care le vor avea românii cu energia de acum încolo. ”
Un impediment nu pare a fi nici dreptul de preempțiune al statului pentru producția de gaze de la Marea Neagră, atâta timp cât contractele se semnează la prețul pieței libere. Companiile spun că fac calcule pentru a vedea impactul financiar al noii scheme de impozitare și vor ieși săptămâna aceasta cu un punct de vedere. Amintesc faptul că volumul de gaze estimat pentru perimetrele românești de la Marea Neagră este de 200 de miliarde de metri cubi, iar cea mai mare cantitate este în perimetrul Neptun Deep, deținut de OMV, Petrom și Exxon Mobile, cu specificația că Romgaz este pe punctul de a semna preluarea acțiunilor Exxon. Pe de altă parte, cele mai avansate lucrări de exploatare sunt în perimetrul Midia, acolo unde Black Sea Oil & Gas va începe lucrările de gaze chiar de anul acesta.”