Proiectul legii învățământului preuniversitar a fost adoptat în comisia de specialitate a Camerei Deputaților
Proiectul legii învățământului preuniversitar a fost adoptat miercuri în comisia de specialitate a Camerei Deputaților. Discuțiile au vizat și temele propuse de cultele religioase, Evaluarea Națională, precum și organizarea examenului de Bacalaureat.
Articol de Cătălin Purcaru, 26 Aprilie 2023, 18:39
Liceele vor putea organiza concurs de admitere în clasa a IX-a pentru anumite specializări sau pentru toate specializările, însă, la propunerea social-democraților, a fost redus de la 60% la 50% procentul maxim din numărul total de clase aprobate în planul de școlarizare. USR a criticat propunerea adoptată, susținând că argumentele aduse de reprezentanții ministerului sunt contradictorii.
Ștefan Pălărie, senator USR: Cu examen de admitere sau fără examen de admitere, este în continuare posibil ca anumiți elevi să fie nefericiți cu alegerea făcută. De ce? Pentru că au fost absolvenți ai unui învățământ gimnazial, au avut niște speranțe, s-au dus către o clasă sau către inclusiv o specializare și acolo să își dea seama că nu se potrivesc.
Ministrul educației, Ligia Deca, a atras atenția că aceleași temeri au fost de fiecare dată când a existat o reformă a sistemului de învățământ.
Ligia Deca: Ne dorim ca acest sistem să fie înțeles și, așa cum precizează și actul normativ, el nu va fi aplicat imediat, ci doar pentru elevii care intră în clasa a V-a în anul școlar următor adoptării actului normativ. Până atunci, avem timp să clarificăm, să facem metodologiile. Nu ne dorim schimbări bruște, ne dorim schimbări spre binele sistemului.
De asemenea, s-a aprobat și propunerea PSD ca un procent de până la 10% dintre locuri sunt ocupate prioritar pe baza rezultatelor obținute la Evaluarea Națională și conform opțiunilor exprimate de către elevi cu dizabilități și cei de etnie romă.
În ceea ce privește organizarea examenului de Bacalaureat, s-a păstrat forma propusă de minister, prin care proba de evaluare a competențelor lingvistice să se desfășoare la două limbi de circulație internațională.
Discuțiile în Comisia de învățământ a Camerei Deputaților vor fi reluate joi, cu proiectul legii învățământului universitar.