Proiectul Legii educaţiei, temă de dezbateri dar şi moţiune
Ministerul educaţiei dezbate, timp de două zile, proiectul Legii educaţiei cu sindicatele. Proiectul este criticat vehement de PNL şi PSD.
Articol de Cătălin Gomboş, 07 Aprilie 2010, 08:09
Noul proiect al legii educaţiei este subiectul unei întâlniri între reprezentanţii ministerului de resort şi cei ai sindicatelor din învăţământ, dar şi cu asociaţiile de părinţi.
Întâlnirile continuă şi joi, când este programată o amplă dezbatere a proiectului legii educaţiei la care sunt invitaţi să participe toţi factorii de decizie.
Ministerul Educaţiei centralizează în această perioadă toate propunerile şi punctele de vedere exprimate în astfel de dezbateri, pentru a decide dacă le include în viitorul proiect de lege.
Proiectul de lege privind educaţia este însă principala nemulţumire a senatorilor PNL şi PSD şi una dintre criticile centrale ale moţiunii simple pe care au depus-o la Senat, la sfârşitul lunii martie.
Moţiunea urmează să fie dezbătută miercuri, semnatarii apreciind că este necesară elaborarea unei alte legi a învăţământului. Intitulată "Educaţia - de la supravieţuire la colaps", moţiunea cuprinde şi alte nemulţumiri ale semnatarilor.
Moţiunea este cea de-a treia propusă la Senat în actulaul legislativ şi este semnată de 23 senatori PNL şi 18 senatori PSD. Primele două moţiuni au fost iniţiate în vara anului trecut de opoziţia de atunci, formată din PNL şi UDMR, şi respinse uşor de majoritatea PD-L - PSD.
Nici moţiunea aceasta nu are teoretic şanse prea mari pentru a fi adoptată, în condiţiile în care PD-L, UDMR şi independenţii deţin majoritatea în Senat.
Semnatarii moţiunii acuză Guvernul de incompetenţă şi de încercarea de politizare a sistemului educaţional şi critică disponibilizările din sistem, pe care le consideră arbitrare, reducerea veniturilor angajaţilor din învăţământ şi diminuarea fondurilor şi investiţiilor dedicate educaţiei.
Totodată, proiectul de lege al educaţiei este criticat pe motiv că ar fi fost elaborat într-o manieră total netransparentă şi nu ar respecta principiile pactului pentru educaţie, semnat în 2008 de partidele parlamentare.
Între timp, la Buzău, profesorii continuă protestele. Ei ar urma să iasă din nou în stradă, nemulţumiţi că nu şi-au primit integral salariile pe luna februarie, dar şi pentru că nu le sunt recunoscute majorările salariale de 33%, câştigate în instanţă.
Protestul de la Buzău pare să fi căzut însă în intensitate, fiind aşteptaţi să iasă în stradă aproximativ 1500 de dascăli, un număr mai mic faţă de săptămânile trecute.