Proiectul de modificare a legilor justiţiei ajunge la Camera Deputaţilor
Opoziţia politică şi specialiştii din justiţie se opun acestor modificări despre care spun că afectează independenţa acestui domeniu.
Articol de Radiojurnal, 06 Noiembrie 2017, 07:16
Proiectul prezentat în parlament de ministrul Tudorel Toader a fost preluat şi modificat de mai mulţi parlamentari PSD, iar documentul ajunge zilele acestea la Camera Deputaţilor pentru dezbatere.
Cele trei legi importante care guvernează funcţionarea sistemului de justiţie privind statutul judecătorilor şi procurorilor, CSM şi inspecţia judiciară ar urma să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor pentru modificări.
"O serie de colegi din PSD şi ALDE am depus iniţiativa legislativă care vizează modificările la cele trei legi. În urma şedinţei din Biroul permanent, cele trei iniţiative au fost repartizate comisiei noastre. Se află în procedură de avizare la CSM, Guvern, Consiliu legislativ. Când vom avea avizele, vom intra în dezbatere", a declarat Florin Iordache, preşedintele Comsiei speciale care pune în acord legislaţia privind justiţia, cu deciziile CCR.
Aceeaşi comisie ar urma să reia discuţiile despre redefinirea infracţiunii de abuz în serviciu.
Conform proiectului de modificare a legilor justiţiei, preşedintele ţării are atribuţii doar în procedura de numire a procurorilor şefi, nu şi de revocare a acestora. Totodată, şeful statului nu va putea respinge decât o singură dată propunerea CSM pentru preşedinţia Instanţei Supreme.
O nouă instituţie de control, inclusiv de urmărire penală a procurorilor şi judecătorilor, va fi creată în cadrul Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar Inspecţia Judiciară ar urma să fie mutată în subordinea Ministerului Justiţiei.
Opoziţia politică şi specialiştii din justiţie se opun acestor modificări despre care spun că afectează independenţa acestui domeniu.