Proiectul de modificare a Legii offshore, în dezbaterea plenului Senatului
Proiectul de modificare a Legii offshore intră în dezbaterea plenului Senatului.
Articol de Florin Lepădatu, 11 Mai 2022, 07:48
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Văzută ca o speranță pentru asigurarea securității energetice a țării, proiectul de modificare a Legii offshore intră astăzi în dezbaterea plenului Senatului, fără modificări, așa cum a fost propusă de coaliția majoritară.
Legea ar urma să deblocheze investițiile din Marea Neagră, dar până când va reduce semnificativ dependența de gazul rusesc, vor mai trece câțiva ani, pentru că e nevoie de mulți bani pentru exploatare și de utilaje cu tehnologii noi și foarte scumpe.
Alina Stănuță a urmărită dezbaterile de până acum din comisiile senatoriale de specialitate și are detalii: ”Ministrul energiei Virgil Popescu spunea că, prin adoptarea principalelor modificări la Legea offshore, se vor debloca investițiile din Marea Neagră, se va asigura securitatea în aprovizionarea țării în caz de criză energetică, iar România va deveni și furnizor de securitate energetică regională, după ce va produce mai mult decât va consuma.
Virgil Popescu: ”Toate regimurile fiscale de redevență, tot ce introduce această lege, rămân pe toată perioada acordului petrolier stabile și predictibile. Odată cu începere,a la sfârșitul lui 2026 - începutul lui 2027, a exploatărilor din perimetrul Neptun Deep, practic, aproape se va dubla, vom produce mult mai mult decât vom putea consuma.”
Şi liderul senatorilor PSD, Radu Oprea, a susținut necesitatea adoptării acestei legi, care stabilește în principal repartizarea profitului obținut în proporție de 40% către investitori și 60% către statul român, care va avea, alături de companiile românești, întâietate la cumpărarea gazelor naturale astfel obținute.
Radu Oprea: ”Avem rezerve de gaze în România, dar aceste gaze sunt ale românilor, în momentul în care ele sunt la utilizatorul final. De aceea avem nevoie să găsim acel echilibru între reprezentanții cetățenilor și cei care reprezintă investitorii.”
În cadrul dezbaterilor, senatorii USR au propus mai multe amendamente, prin care veniturile obținute din exploatarea gazelor din Marea Neagră ar fi urmat să meargă spre fondurile de pensii din pilonul 2, iar administratorii să le folosească pentru a investi în industria românească. Aceste modificări nu au întrunit votul majorității.
Cristian Bordei, senator USR: ”Sper ca forma finală, în care va ieși această lege, să fie o formă în care să existe un echilibru între interesele statului, între interesele industriei și interesele cetățenilor.”
Singurii care au votat împotriva raportului de admitere au fost reprezentanții AUR.
Evdochia Aelenei, senator AUR: ”AUR susţine ferm ca exploatarea gazelor naturale să se facă exclusiv de către stat, prin companii specializate.”
Astăzi, de la ora 12:00, documentul intră în dezbaterea plenului Senatului că prima Cameră sesizată.”