Proiectul de modificare a codurilor penale, scos din ședința de Guvern
Guvernul a decis să scoată de pe ordinea de zi a şedinţei proiectul de modificare a codurilor penale.
Articol de Petruţa Obrejan, 09 Iunie 2017, 13:14
Guvernul a decis să scoată de pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi proiectul de modificare a codurilor penale, pentru ca Ministerul Justiţiei să poată introduce cât mai repede şi un prag pentru abuzul în serviciu, aşa cum a decis recent Curtea Constituţională - un subiect sensibil după episodul Ordonanţei 13 cu protestele din iarnă.
Anunţul a fost făcut de premierul Sorin Grindeanu în deschiderea şedinţei de guvern de astăzi, la care a vorbit şi despre menţinerea stabilităţii în cadrul coaliţiei de guvernare.
Petruţa Obrejan a urmărit declaraţiile primului ministru şi este acum în direct.
Reporter: Bună ziua! Într-adevăr, premierul Sorin Grindeanu i-a cerut astăzi ministrului de justiţie, Tudorel Toader, să pună în acord rapid deciziile Curţii Constituţionale, inclusiv, cea mai recentă, cu Codul Penal şi cel de Procedură Penală, motivând că de aceea s-a decis retragerea de pe ordinea de zi a proiectului în cauză. În opinia sa, trebuie aşteptată publicarea motivării CCR şi printr-un proces transparent şi larg să se vină cu un nou proiect legislativ.
De asemenea, premierul Sorin Grindeanu a prezentat şi rezultatele vizitei pe care a afectuat-o zilele trecute în Franţa, afirmând că a primit asigurări de susţinerea demersurilor României pentru ridicarea mecanismului de cooperare şi verificare, şi pentru aderarea la Spaţiul Schengen şi OCDE.
Sorin Grindeanu: Pe plan internaţional, cred că este extrem de important să demonstrăm că suntem o naţiune europeană puternică, iar vizitele mele, ale noastre, în Israel, în Austria, în Franţa, au avut tocmai acest scop, dar la fel de important este să transmitem un msaj de stabilitate la nivelul Guvernului şi al coaliţiei, având în vedere că acesta este unul din atuurile României.
Reporter: Revenind la agenda şedinţei de astăzi de Guvern, aş adăuga că, printre numeroasele proiecte de acte normative, miniştri se vor opri şi la normele metodologice ce vor permite aplicarea legii referitoare la insolvenţa persoanelor fizice, lege cunoscută şi sub denumirea de Legea falimentului personal, şi care ar urma să intre în vigoare la 1 august.