Proiectul de lege privind mobilitatea urbană aşteaptă votul decizional al deputaţilor
Proiectul de lege privind mobilitatea urbană aşteaptă, săptămâna viitoare, votul decizional al deputaţilor, după ce a primit raport favorabil în comisia parlamentară de specialitate.
Articol de Florin Lepădatu, 05 Mai 2023, 16:38
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Proiectul de lege privind mobilitatea urbană aşteaptă, săptămâna viitoare, votul decizional al deputaţilor, după ce a primit raport favorabil în comisia parlamentară de specialitate. Documentul prevede măsuri de reducere a vitezei de deplasare în oraşe pentru calmarea traficului urban, dar şi de stimulare a utilizării mijloacelor de transport public sau a celor nemotorizate.
Cu detalii Iulia Gherman: "Potrivit proiectului de lege, de la 1 ianuarie 2026 pentru toate municipiile devine obligatorie aplicarea planului de mobilitate urbană ca instrument de planificare strategică teritorială. Guvernul, inițiator al noilor reglementări, subliniază în textul proiectului că prin acest plan se dorește, între altele, promovarea mijloacelor de transport alternative pentru reducerea poluării mediului, redistribuirea modului de folosire a străzilor printr-o împărțire echitabilă a spațiului circulabil între transportul individual motorizat, transportul public și cel cu bicicleta, de exemplu, sau dezvoltarea zonelor pietonale. Alte obiective avute în vedere prin planul de mobilitate urbană vizează reducerea numărului de autovehicule la mia de locuitori și a spațiilor de parcare și micșorarea distanței și duratei călătoriilor, printr-o dezvoltare orientată spre transportul public. Sunt prevăzute măsuri pentru stimularea înnoirii parcului auto nepoluant destinat transportului public urban și se organizează zone cu emisii reduse în care accesul va fi cu taxă sau doar vehiculelor nepoluante."