Proiectul de lege privind desfiinţarea SIIJ, în dezbatere
Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor dezbate proiectul de lege privind desfiinţarea SIIJ.
Articol de Cătălin Purcaru, 17 Februarie 2022, 13:37
Reporter: Cătălin Purcaru
Realizator: Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor dezbate, la această oră, proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. După dezbatere, Comisia urmează să elaboreze un raport asupra acestui proiect. Potrivit documentului aprobat luni de guvern, competenţele Secţiei urmează să fie preluate de Parchetele obişnuite, iar cauzele vor fi instrumentate de procurori anume desemnaţi.
Reporter: Desființarea Secției este un obiectiv principal prevăzut în programul de guvernare, dar și în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare şi ar putea avea un impact în procesul de aderare a României la spațiul Schengen, a afirmat ministrul justiției, Cătălin Predoiu. El a atras atenția că problemele din justiție sunt comune și altor sisteme judiciare din statele Uniunii Europene și a dat asigurări că proiectul de lege a fost rezultatul unei largi consultări inclusiv cu partenerii externi.
Cătălin Predoiu: Ministerul Justiției a ales să lansăm în dezbatere publică un proiect care să răspundă următoarelor comandamente: să atingă obiectivul desființării SIIJ, să instituie un sistem funcțional post desființare și să fie fezabil, adică să fie adoptat după ce este avizat în CSM.
Reporter: Deputatul USR Stelian Ion a adus o serie de critici proiectului propus de Ministerul Justiției şi a cerut totodată amânarea dezbaterii până luna viitoare, atunci când Comisia de la Veneția se va pronunța pe această temă. Fostul ministru al justiției a atras atenția că desființarea Secției în formă propusă slăbește lupta anticorupție.
Stelian Ion: A nu recunoaște competențele parchetelor speciale crează din magistrați fix o castă care se sustrage regulilor generale, ori chestiunea asta este o notă proastă care se dă luptei împotriva corupției.
Reporter: Reprezentantul CSM a subliniat faptul că proiectul în formă avizată întrunește toate garanțiile solicitate, în schimb, reprezentantul Direcției Naționale Anticorupție a afirmat că sunt excluși total și fără argumente juridice procurorii din direcțiile specializate de la efectuarea urmăririi penale împotriva magistraților.