Proiectul de lege privind desfiinţarea pensiilor speciale pentru senatori şi deputaţi, la vot în plenul reunit al legislativului
Proiectul de lege privind desfiinţarea pensiilor speciale pentru senatori şi deputaţi va intra, peste aproximativ o oră, la vot în plenul reunit al legislativului.
Articol de Florin Lepădatu, 26 Iunie 2023, 15:21
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI - Proiectul de lege privind desfiinţarea pensiilor speciale pentru senatori şi deputaţi va intra, peste aproximativ o oră, la vot în plenul reunit al legislativului. Între timp, parlamentarii din Comisia pentru muncă dezbat actul normativ referitor la eliminarea tuturor pensiilor de serviciu, jalon pentru cererea de plată numărul 3 din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Redactorul RRA Alina Stănuţă, pentru noi informaţii de la Parlament: " Până la finalul acestei săptămâni, ultima din actuala sesiune parlamentară, reprezentanții coaliției de guvernare își propun să finalizeze reforma pensiilor speciale. Un prim pas va fi făcut astăzi, în ședința comună a legislativului, unde va fi supus votului proiectul inițiat de PSD, care prevede eliminarea indemnizației pentru limită de vârstă acordată parlamentarilor. Documentul a primit aviz favorabil săptămâna trecută în comisia de specialitate. Pe de altă parte, de astăzi încep dezbaterile în Comisia pentru muncă din Camera Deputaților pentru proiectul de reformă a pensiilor de serviciu, jalon în PNRR. Documentul a trecut de Senat în primăvară, iar acum se află, pentru votul decizional, pe masa deputaților. Modificările preconizate vizează, printre altele, creșterea vârstei de pensionare de la 60 la 65 de ani, la categoriile de beneficiari ai pensiilor de serviciu, printre care magistrați, personal auxiliar al instanțelor judecătorești, personal aeronautic civil sau militari. Un alt amendament ar putea prevedea o supraimpozitare cu 30% pentru partea de necontributivitate. Reforma pensiilor speciale este cerută de Comisia Europeană, iar amendamentele au fost convenite după mai multe negocieri cu experții europeni. Este posibil ca, în condițiile în care dezbaterile asupra acestui document să nu se încheie până la finalul săptămânii, să fie convocată o sesiune extraordinară pentru ca România să nu piardă banii europeni din PNRR."