Proiectul de lege privind consumatorul vulnerabil, adoptat de deputați
Actul normativ, dezbătut în procedură de urgență, atât în comisiile de specialitate, cât și în plen, a fost suținut de toate grupurile parlamentare.
Articol de Cătălin Purcaru, 07 Septembrie 2021, 20:47
Deputații au adoptat astăzi proiectul de lege privind consumatorul vulnerabil cu 291 de voturi 'pentru' și o abţinere.
Actul normativ, dezbătut în procedură de urgență, atât în comisiile de specialitate, cât și în plen, a fost suținut de toate grupurile parlamentare. Camera Deputaților este for decizional în acest caz, proiectul urmând să fie transmis președintelui României pentru promulgare.
Documentul prevede că venitul mediu lunar până la care se acordă ajutorul pentru încălzire este de 1.386 de lei pe persoană, în cazul familiei, și de 2.053 lei în cazul persoanei singure. Deputatul PNL Tudor Polak a afirmat că legea aduce o serie de modificări importante, în contextul majorării prețului la gaze și energie.
Tudor Polak: Această lege se va putea aplica începând cu data de 1 noiembrie 2021 și crește exponențial numărul de beneficiari, de la aproximativ 209.000, cât sunt în prezent, până la 524.000 câți vor putea fi din momentul în care legea va intra în vigoare.
Președintele Comisiei pentru Muncă, deputatul USR Oana Țoiu, a explicat că legea prevede înlocuirea cuantumului fix de referință al facturilor cu un mecanism flexibil.
Oana Țoiu: Astfel încât, prin hotărâre de guvern, guvernul să poată de fiecare dată când consideră necesar să reacționeze în timp util la modificările care au loc pe piața de energie și la creșterea nevoii de sprijin care vine dinspre gospodăriile vulnerabile. Față de prima variantă a legii, care folosea plafoanele de referință ca și prag maximal, prag fix, acestea au devenit între timp pragul minimal.
Social-democrații au criticat respingerea unor amendamente propuse în comisiile de specialitate.
Adrian Solomon, deputat PSD: Dacă nu veți fi de acord pentru energie sau pentru gaz să mărim valoarea de referință, haideți măcar să o mărim pentru lemn, pentru că majoritatea persoanelor vulnerabile, a consumatorilor vulnerabili se încălzesc cu lemn. O dublare a acestei valori de referință de la 160 lei la 320 lei nu va face decât să aducă un plus de securitate energetică pentru cei mai săraci dintre noi.
Prin vot, amendamentul a fost admis de plan, dar și majorarea suplimentului la încălzire, de la 50 la 70 lei pentru energie electrică.