Proiectul de lege privind carantina și izolarea
Comisia juridică a Senatului va vota raportul proiectului de lege privind carantina și izolarea.
Articol de Florin Lepădatu, 15 Iulie 2020, 07:30
Comisia juridică a Senatului urmează să voteze miercuri raportul privind proiectul de lege privind carantina și izolarea, documentul ar urma să ajungă apoi în plen.
Şi marţi au avut loc discuții maraton pe această temă, în prezența ministrului sănătății, Nelu Tătaru.
Au fost convenite mai multe modificări ale proiectului în domenii precum carantina bunurilor, evaluarea asimptomaticilor sau cheltuielile pentru cei care nu respectă plasarea în carantină la domiciliu.
Reporter Alina Stănuţă - "În urma discuțiilor maraton din Comisia juridică a Senatului s-a decis eliminarea articolelor care prevedeau carantinarea bunurilor.
Propunerea a venit din partea social-democraților și, deși PNL și USR s-au opus, votul majoritar al PSD a decis că nu vor mai fi carantinate bunurile suspecte a fi contaminate.
Discuțiile din Comisia juridică s-au desfășurat ieri mai bine de șapte ore, departe de ochii presei, în prezența ministrului sănătății, Nelu Tătaru.
PSD și PNL au convenit cu acesta amendamentele care au trecut ieri de comisie.
Astăzi se va da votul în Comisia juridică pe raportul la proiectul de lege și tot astăzi ar putea fi dat votul în plenul Senatului.
Atât ministrul sănătății, Nelu Tătaru, cât și senatorii din Comisie vorbeau despre măsuri care se vor lua gradual, una dintre ele vizează detaşarea personalului medical care se va face, într-o primă fază, pe bază de voluntariat.
Acolo unde nu vor fi cadre medicale se vor face și detașări obligatorii pe o perioadă de maximum 30 de zile.
Ministrul sănătății, Nelu Tătaru, mai spunea că s-a convenit ca asimptomatici să fi evaluați timp de 48 de ore în spital, iar apoi aceștia se vor izola la domiciliu.
Nelu Tătaru:" Fiecare pacient infectat cu COVID va beneficia de o evaluare în primele 48 de ore la spital, în care fiecare pacient își va face o evaluare clinică, biologică, paraclinică, radiologică și medicul curant va avea și posibilitatea să își susțină acel diagnostic pe care îl pune la un momentdat.
După 48 de ore cei asimptomatici pot merge la domiciliu cu izolare până la 14 zile, dacă mă refer la COVID - ţin să specific că această lege nu este numai pentru COVID - dar la COVID, perioada de incubație 14 zile, iar pentru cei simptomatici, în funcție de simptomatologie, se va decide prelungirea internării până la vindecare sau până la a deveni asimptomatici."
Discuțiile din Comisia juridică a Senatului s-au prelungit noaptea trecută până spre ora 2:00.
Miercuri se va relua din nou Comisia juridică, iar după-amiază ar putea avea loc ședința de plen a Senatului."