Proiectul de lege pentru desființarea SIIJ, adoptat de Camera Deputaților
Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat proiectul de lege cu privire la desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie.
Articol de Cătălin Purcaru, 24 Martie 2021, 13:23
Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat astăzi proiectul de lege iniţiat de guvern cu privire la desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie.
Reprezentanţii majorităţii parlamentare au susţinut proiectul, iar cei ai opoziţiei au votat împotrivă. Senatul este for decizional în cazul acestui act normativ.
Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie nu s-a dovedit eficientă de la înfiinţarea ei, în condiţiile în care există în prezent 6.000 de dosare nesoluţionate, a susţinut ministrul justiţiei, Stelian Ion. El a precizat că trebie respectat principiul specializării şi ca atare guvernul susţine varianta transmisă către parlament fără amendamente.
Stelian Ion: Sub nicio formă nu vom admite ideea ca aceste dosare care vizează magistraţii şi pot avea ca obiect fapte de corupţie să nu fie de plano anchetate de DNA.
Reporter: În replică, deputatul PSD Laura Vicol a afirmat că decizia politică nu are nicio legătură cu independenţa magistraţilor.
Laura Vicol: USR şi PNL cred că independenţa magistraţilor se ia şi se oferă de către politic, nu prin Constituţie şi nu prin legi. Statul de drept nu înseamnă că independenţa magistraţilor poate fi dată sau luată prin decizii politice şi exact asta se întâmplă cu propunerea SIIJ.
În favoarea proiectului au votat reprezentantii UDMR, chiar dac au tras atenţia că soluţia formaţiunii politice a fost ca dosarele să meargă către Parchetul General, la Direcţia de Urmărire Penală şi Criminalistică.
Deputaţii Alianţei pentru Unirea Românilor s-au pronunţat împotriva desfiinţării secţiei speciale, susţinând că se doreşte ca Direcţia Naţională Anticorupţie să fie folosită ca instrument politic.
Senatul este for decizional în acest caz, însă social-democraţii au anunţat deja că vor sesiza Curtea Constituţională dacă proiectul legislativ va trece de parlament.
(RS)