Proiectul de lege care elimină pensiile speciale
Proiectul de lege care elimină pensiile speciale, adoptat în sesiune extraordină de Camera Deputaţilor, este atacat acum din multe direcţii.
Articol de Florin Lepădatu, 30 Ianuarie 2020, 08:05
Proiectul de lege care elimină pensiile speciale, adoptat în sesiune extraordină de Camera Deputaţilor, este atacat acum din multe direcţii.
Conducerea Consiliul Superior al Magistraturii ar urma să fie primită joi la Cotroceni pentru a discuta despre acest subiect cu preşedintele Klaus Iohannis, iar aceasta după ce şi Instanţa Supremă a decis să atace proiectul de lege la Curtea Constituţională.
Cu mai multe informaţii, Costin Grigore: "Peste o sută de judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au votat în unanimitate într-o şedinţă de doar 10 minute pentru sesizarea Curţii Constituţionale.
Judecătorii susţin că legea de eliminare a pensiilor speciale ar fi neconstituţională în întregime, şi nu doar partea referitoare la pensiile magistraţilor.
Au criticat procedura parlamentară folosită şi mai spun că legea ar încălca principiul independenţei judecătorilor.
Demersul este susţinut de Consiliul Superior al Magistraturii, care a anunţat că va transmite Curţii Constituţionale şi argumentele sale, inclusiv reglementările internaţionale cu privire la Statutul magistratului.
Iar astăzi conducerea CSM urmează să se întâlnească cu preşedintele Klaus Iohannis, care a acceptat să discute subiectul cu reprezentanţii magistraţilor.
Ar urma să solicite şefului statului să trimită legea pentru reexaminare în parlament.
Camera Deputaţilor a luat decizia de eliminare a pensiilor speciale cu o largă majoritatea de voturi, în condiţiile în care acestea nu se bazează pe principiul contributivităţii şi sunt mii de persoane care iau astfel de pensii, ce depăşesc şi 10.000 lei.
Însă acum sunt parlamentari care se întreabă dacă va intra vreodată în vigoare."