Proiectul de lege al contractelor de arendă revine în Parlament
Proiectul impune o durată minimă de 7 ani în cazul contractelor de arendă
Articol de Iulia Gherman, 29 Septembrie 2024, 15:28
Proiectul de lege care impune o durată minimă de 7 ani în cazul contractelor de arendă pentru a proteja investițiile agricole pe termen lung revine pentru a treia oară pe agenda Parlamentului.
Prima variantă a fost declarată anul trecut neconstituțională din motive procedurale, iar următoarea a fost respinsă în primăvară de legislativ.
Acum noul document a primit raport favorabil din partea comisiilor de specialitate și așteaptă votul decisiv în Camera Deputaților.
Social-democrații, semnatari ai proiectului, au menținut în document termenul minim de 7 ani pentru care se pot încheia contractele de arendă condiție valabilă și în cazul vânzării terenului, dar și pentru moștenitori dacă intervine decesul proprietarului.
Contractele încetează înainte de termen doar dacă arendașul nu plătește sumele de bani cuvenite pentru exploatarea terenurilor sau dacă se află în procedură de faliment.
În plus este interzisă subarendarea cu excepția schimburilor între arendași.
Reprezentanții opoziției susțin că în proiect se regăsesc prevederi care încalcă dreptul fundamental al proprietății și care au făcut în trecut obiectul contestațiilor la CCR. De cealaltă parte inițiatorii afirmă că măsurile asigură predictibilitate și facilitează investițiile pentru creșterea calității terenurilor.
Proiectul a fost respins la începutul lunii septembrie de Senat dar are rapoarte pozitive din partea Consiliului Legislativ, Consiliului Economic și Social și a comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaților, for decizional în acest caz.