Proiectul de buget pe 2022 este configurat pe o creștere economică de 4,6%
Proiectul de buget pe 2022 este configurat pe o creștere economică de 4,6%.
Articol de Florin Lepădatu, 21 Decembrie 2021, 10:39
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Proiectul de buget pe 2022 este configurat pe o creștere economică de 4,6%, a declarat ministrul finanțelor.
Deficitul bugetar se menține în termenele agreate cu Comisia Europeană, respectiv 5,84% din Produsul Intern Brut.
Alţi indicatori arată o inflație anuală estimată la 6,5% și un câștig salarial mediu brut de 6.095 de lei pe lună.
Bugetul de stat și cel al asigurărilor sociale au fost adoptate ieri de executiv și astăzi intră în procedurile parlamentare.
Reporter - Alina Stănuță: ”Proiectele bugetului de stat și al asigurărilor sociale pentru anul viitor vor ajunge joi în plenul Parlamentului pentru dezbatere și vot. Potrivit calendarului adoptat în ședința birourilor permanente reunite de aseară, parlamentarii au termen până astăzi, la ora 12:00, pentru a depune amendamente. Președintele PNL, Florin Cîțu, critica ieri faptul că în proiectul de buget pe anul viitor nu este alocat un procent de 7% din Produsul Intern Brut pentru investiții, așa cum s-a convenit la nivelul coaliției de guvernare. Proiectul de buget prevede o cifră de 6,7% din PIB pentru acest domeniu.
Florin Cîţu: ”Pachetul social propus de Partidul Social Democrat a fost acceptat doar cu condiția ca 7% din PIB să se ducă către investiții; şi aici nu este doar o ambiție a Partidului Naţional Liberal de a avea 7% din PIB la investiții, este singurul mod prin care poți să susții acel pachet social. Doar dacă investești poți să ai resurse să plăteşti și salarii și pensii mai mari.”
În schimb, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a explicat că a discutat cu liderul liberal și a subliniat că mai mult contează execuția bugetară, și nu propunerile de alocări de fonduri.
Marcel Ciolacu: ”Este o marjă foarte mică. Cred că cel mai important, atât pentru mine, cât și pentru domnul Florin Cîțu, cât și pentru România este să depășim acest 7%. Cred că contează mai puțin ce prevedem, oricum este foarte ambițios comparabil cu cel de anul trecut, decât să comentăm prea mult. ”
Din opoziție, liderului USR, Dacian Cioloș, a arătat că proiectul de buget pentru anul viitor are venituri supraestimate, iar pentru educație nu s-au găsit bani, deși este considerată o prioritate prezidențială.
Dacian Cioloş: ”Sunt politici sociale pe hârtie, pentru că dacă nu suntem realiști, şi nu ținem cont de realitatea economică a țării și nu ținem cont de nevoia de investiții nu se pot aplica. Și apropo de investiții, nu doar PSD-ul nu își ține promisiunea, nici promisiunea PNL-ului de a avea un minim de 7% investiții pentru anul viitor cu tot PNRR-ul care e acolo și cu banii care ar putea veni din PNRR și din fonduri europene, nici acea promisiune nu e ținută de 7% investiții.”
Şi liderul AUR, George Simion, s-a arătat nemulțumit de calendarul strâns, stabilit de conducerea Parlamentului pentru dezbaterea și votul celor două documente.
George Simion: ”S-a comis ceva împotriva regulilor de democraţiei. Avem doar până la ora 12:00 timp să depunem amendamente. Vom depune amendamente, dar nu vor fi cele mai bune amendamente. Pregătim niște mii de amendamente, dacă se vrea pe repede înainte, pe repede înainte facem și noi. O să lucrăm toată noaptea, acesta e felul în care actuala coaliție alege să trateze opoziția, nu e nicio problemă.”
Astăzi, începând cu ora 14:00, vor avea loc dezbaterile în comisiile de specialitate asupra bugetelor principalilor ordonatori de credite.”