Proiectul de buget pe 2019, "adoptat de guvern în această săptămână"
Dezbaterea bugetului în Parlament este prevăzută pentru 5 sau 6 februarie, a anunţat Darius Vâlcov, consilier al premierului.
Articol de Iulian Olescu, 28 Ianuarie 2019, 14:20
Proiectul de buget pentru anul 2019 va fi aprobat de guvern în acestă săptămână, iar dezbaterea în Parlament este prevăzută pentru 5 sau 6 februarie, a anunţat Darius Vâlcov, consilier al premierului.
Proiectul bugetului pentru acest an ar putea fi lansat astăzi în dezbatere publică de Ministerul de Finanţe, care a anunţat datele execuţiei bugetare pe anul 2018.
Astfel, deficitul bugetului general consolidat al statului a fost anul trecut de 27 de miliarde lei, adică 2,88% din Produsul Intern Brut, sub ţinta anuală stabilită la 2,97%.
Potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului de Finanţe, veniturile bugetului general consolidat au fost în sumă de 295 de miliarde de lei, cu 17% mai mari faţă de 2017.
Procentual, veniturile au fost cu 17,2% mai mari, în termeni nominali, faţă de anul trecut, fiind consemnate creşteri în cazul încasărilor din contribuţiile de asigurări, din TVA, din accize, din impozite şi taxe pe proprietate şi din veniturile nefiscale, acestea din urmă influenţate pozitiv de încasările din dividende.
S-au înregistrat în schimb scăderi ale încasărilor din impozitul pe salarii şi venit, cu 24,8%, pe fondul reducerii, începând cu 1 ianuarie 2018, a cotei impozitului pe venit de la 16 la 10%. Sumele de la Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate au fost în valoare de peste 27 de miliarde de lei, cu aproape 58% mai mari faţă de 2017.
Cheltuielile bugetului general consolidat au atins 322,4 miliarde de lei, cu 16,5% mai mult în comparaţie cu anul precedent. În cadrul acestora, cheltuielile de personal au fost cu 23,7% mai mari faţă de 2017, creşterea fiind determinată de majorările salariale acordate în temeiul Legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu peste 9,5% faţă de anul precedent, la fel şi cheltuielile cu asistenţa socială, iar cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe au fost de 32,2 miliarde de lei, cu aproape 28% mai mari faţă de anul 2017.