Proiectul bugetului, discutat din nou de parlamentari
Comisiile reunite de buget-finanţe din parlament reiau, vineri dimineaţă, discuţiile pe anexele la proiectul bugetului de stat pentru anul viitor.
Articol de Bogdan Isopescu, 29 Noiembrie 2013, 07:35
Comisiile reunite de buget-finanţe din parlament reiau, vineri dimineaţă, discuţiile pe anexele la proiectul bugetului de stat pentru anul viitor, după ce aseară au aprobat bugetele unora dintre ministere.
Printre acestea, dezvoltare regională, apărare, interne, externe şi transporturi.
Bugetul ultimului minister a fost subiect de negociere între PNL, pe de o parte, şi reprezentanţii guvernului şi parlamentarii PSD, de cealalată parte.
Aceştia s-au retras din şedinţă timp de o oră pentru a rezolva disputa.
Problemele au pornit de la un amendament adus de liberalul Relu Fenechiu, fost ministru al transporturilor, care propunea să fie bugetată refacerea studiilor tehnice pentru "Autostrada Moldova".
Motivul: costurile de construcţii ar putea fi reduse la jumătatea preţurilor estimate iniţial.
Amendamentul era refuzat atât de reprezentanţii guvernului cât şi de parlamentarii PSD.
În urma unei negocieri de aproape o oră, Relu Fenechiu reuşea să convingă atât guvernul cât şi pe colegii din USL.
"Este o mare greşeală şi rog din suflet pe toată lumea să nu mai afirme că în Parlamentul României parlamentarii nu pot propune proiecte noi.
"Nu este adevărat, pot fi propuse oricând proiecte noi, legea este făcută în România de către parlament", a declarat Relu Fenechiu.
În general, au fost aprobate bugetele ministerelor fără amendamente, iar miniştrii recunoşteau că fondurile sunt mai mici decât în 2013.
Opoziţia critică bugetul
Excepţii făceau apărarea şi dezolvarea regională. Una din criticile PDL a fost faptul că taxa de 7 eurocenţi nu s-ar regăsi în investiţii pentru infrastructura rutieră şi la Ministerul Dezvoltării.
"Aveţi nişte creşteri la aceste trei programe de exemplu: la modernizarea satului românesc cu 301%, infrastructura la nivel judeţean 542%, regenerarea urbană a municipiilor 737%.
"M-aş fi bucurat dacă această creştere din atragerea de fonduri europene, dar, calculând, acei 7 eurocenţi aici au venit", a declarat fostul ministru de finanţe democrat-liberalul Gheorghe Ialomiţianu.
Principala critică a opoziţiei era faptul că bugetul defavorizează investiţiile şi creştere taxele în detrimentul persoanelor active.