Proiectul bugetului, adoptat de comisiile pentru buget-finanţe
Comisiile parlamentare reunite de buget-finanţe dezbat anexele proiectului de buget pe anul viitor, adoptat azi-noapte pe articole.
Articol de Florin Lepădatu, 28 Noiembrie 2013, 07:31
UPDATE: Comisiile parlamentare reunite de buget-finanţe dezbat anexele proiectului de buget pe anul viitor, adoptat azi-noapte pe articole.
Cu mici excepţii, textul adoptat de membrii celor două comisii este cel în forma promovată de guvern.
Reprezentanţii puterii vor să finalizeze raportul până luni, pentru ca marţi bugetul să ajungă deja în plen.
Opoziţia, care a depus peste 2.000 de amendamente, spune că strategia fiscală a guvernului va duce la declinul economiei, motiv pentru care a depus o moţiune simplă care va fi dezbătută tot astăzi.
________________________________
Discuţiile din comisiile parlamentare reunite pentru buget-finanţe privind proiectul legii bugetului de stat pe anul 2014 continuă şi joi cu ordonatorii principali de credite şi vor viza dezbateri privind anexele la proiectul de buget.
Membrii comisiilor reunite au adoptat miercuri noapte cu majoritate de voturi textul proiectului de lege privind bugetul de stat pe anul viitor după discuţii cu ministrul finanţelor publice Daniel Chiţoiu şi cu ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.
După opt ore de discuţii proiectul de lege privind bugetul de stat pentru 2014 a fost votat în general în forma propusă de guvern cu majoritate de voturi.
Prin amendamentele lor, respinse in corpore, democrat-liberalii au cerut scăderea taxelor şi impozitelor, indexarea pensiilor cu 4,77% şi renunţarea la acciza de 0,7 cenţi pe litrul de carburant.
Fostul ministru al finanţelor, deputatul PDL, Gheorghe Ialomiţianu, susţine că bugetul este unul al sărăciei:
"Este un buget al sărăciei. Cel mai grav este că aţi crescut accizele. Acestea se duc direct în preţul carburanţilor, energiei, gazelor naturale şi în toate preţurile. Mediul de afaceri vă transmite că va pleca, dar aţi continuat să majoraţi impozite şi taxe", a spus Gheorghe Ialomiţianu.
Măsurile fiscale "nu afectează direct cetăţenii"
De cealaltă parte, ministrul finanţelor publice Daniel Chiţoiu a afirmat că din contră, bugetul USL stimulează creşterea economică şi reduce deficitul bugetar fără ca măsurile fiscale să afecteze direct cetăţenii.
"Măsurile fiscale se referă la categorii de impozite şi taxe care nu afectează direct buzunarul cetăţeanului. Calculul aritmetic al creşterii accizei nu este la fel cu realitatea creşterii preţurilor sau cu afectarea buzunarului cetăţeanului", a spus Daniel Chiţoiu.
Comisiile parlamentare comune pentru buget-finanţe vor elabora rapoartele asupra proiectelor legii bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale până luni, iar marţi acestea vor fi supuse dezbaterii şi adoptării plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.